Közélet

A Mollal is üzletel Orbán Pharaon professzora

Az állami résztulajdonban álló magyar olajtársaság, a Mol Nyrt. is üzleti kapcsolatba lépett Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberrel, illetve az általa vezetett Pakistan Oil Fields Limiteddel (POL) – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Mol tavaly áprilisban jelentette be, hogy megállapodást kötött a pakisztáni olajcéggel, amelynek elnöke és igazgatósági tagja vélhetően ugyanaz a Ghaith Pharaon,

  • akinek magyarországi érdekeltsége megvásárolta az Orbán Viktor házával szembeni villát és telket a Cinege utcában,
  • akinek egy másik érdekeltsége egy Tiborcz Istvánhoz köthető vállalkozástól megszerezte a József nádor téri volt Postabank épületét
  • és akit 1991 óta köröznek az Egyesült Államok hatóságai és az Interpol vörös riasz­tási listáján is szerepel.

A lap megkérdezte a céget, hogy a pakisztáni társasággal való szerződéskötéskor nem volt-e aggályos, hogy a céget Ghaith Pharaon vezeti, akit 1991 óta üldöznek az amerikai hatóságok. A Mol nem válaszolt, mindössze annyit közöltek:  a Mol 1999-ben lépett be Pakisztánba, az ország cégeivel pedig a helyi menedzsment tartja a kapcsolatot.

Hivatalosan továbbra sem erősítették meg, hogy a körözés alatt álló Ghaith Pharaon és az a szaúdi üzletember, akivel parlamenti megszólalása alapján a miniszterelnök is találkozott, ugyanaz az ember.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, ennek tisztázásához mindössze egy ujjlenyomatvételre lenne szükség.

A Magyar Nemzet kérdésére a Belügyminisztérium napok óta nem hajlandó elárulni, hogy az Egyesült Államok hatóságai, esetleg a budapesti amerikai nagykövetség fordult-e hivatalosan a magyar szervekhez az ügyben.

A Tiborcz István, Orbán Viktor és Ghaith Pharaon összefonósádairól bővebben itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik