Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Közélet

Orbán: Én vagyok a fekete lábú

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 10. 28. 07:58

Kulisszatitkokról kérdezték az MR1 Kossuth rádió 180 perc című műsorában, arról, hogyan zajlik egy-egy EU-s miniszterelnöki csúcs. Fantasztikus, de kiderült, hogy sok szakértő dolgozik az előkészítésen, akiket serpáknak hívnak.

Különböző malmok

A V4-ek úgy szokták csinálni, hogy felosztják a témákat, egy közös szószóló képviseli az álláspontokat, de Orbán menekültügyben mindig hozzászól.

Mégiscsak én vagyok a fekete lábú.

Az alaphelyzet az volt az EU-ban, hogy a világ másik felén vannak emberek, akik bajba jutottak és akiken segíteni kell, a magyar miniszterelnök volt az első, aki feltette a biztonsági kérdéseket, ezért szólal fel mindig. „Nagyon különböző malmokban őrlünk.”

A magyar miniszterelnök szerint a menekültügyben kiderült, hogy „a migránsok nem a biztonság miatt, csak a jobb élet reményében jönnek Európába”, Németországba és Svédországba próbálnak eljutni.

Matteo Renzi korábban arról beszélt, hogy ha Közép-Európa nemet mond a migránsokra, Olaszország “megvétózza” az EU-költségvetést. Orbán szerint az olasz kormányfő azért beszél ilyeneket, mert ideges. „Földrengések is sújtják szegényeket”, mondta.

Szerinte a Frontex határvédők 1500-an teljesítenek szolgálatot a görög és az olasz határon, de ez kevés, a magyar határon Orbán állítása szerint naponta nyolcezren.

Ellenszélben

A kormányfő újra az érvénytelen népszavazásra hivatkozott, amikor azt mondta, a magyar cél megállítani a menekülthullámot. „Az egyet nem értés igazi oka az, hogy nem értünk egyet a célban Európában.” A magyarok nem akarnak együtt élni a menekültekkel, a többiek meg igen.

„Kellő szerénységgel kell nyilatkoznom”, mondta Orbán arra a kérdésre, hogy ő nem csaphat Európában az asztalra azzal, hogy a Frontex határvédelmi rendszer. Arra vár, hogy nagy államok is felébredjenek.

Ellenszélben érkezem és ellenszélben távozom.

A magyar miniszterelnöknek nincs olyan célja, hogy egész Európa válságát megoldja, beérné azzal, hogy a magyar bajokat orvosolja.

Orbán beszélt még arról, hogy a menekültválság terrorcselekményeket, bűnözést és kulturális veszélyeket hordoz magával, ráadásul a gazdasági növekedés is veszélyben az ellátásuk miatt.

Alkotmány

A letelepedési kötvényről és az alkotmánymódosításról azt mondta, ez a kettő nem kapcsolható össze, mert az előbbi gazdasági, az utóbbi nemzeti ügy. De azt elismerte, hogy folyik a kormányban egy munka arról, hogy a gazdasági helyzet miatt nem lesz szükség a kötvényekre.

„Mindenkinek a lelke rajta”, mondta Orbán arra, hogy ki fogja támogatni az alaptörvény-módosítást.

Nem számítok arra, hogy átmegy az alkotmánymódosítás a Jobbik támogatásával, tette hozzá.

Ha átmegy, akkor jön egy újabb csata, Európában. Ha az EU erőltetné a kötelező kvótákat, jön a magyar alkotmányos ellenállás, mondta.

Amiről nem beszélt Orbán:

  • kifütyülték október 23-án,
  • Rogán Antal, az egyik minisztere hazudott,
  • barátja, Mészáros Lőrinc közelébe került a Népszabadság,
  • egy FBI által körözött szaúdi a szomszédja.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.