Közélet

Mészáros Lőrinc-közeli cég kezébe került a Népszabadság kiadója

Ezt a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentették be.

Vasárnap mi is írtunk a 444 cikke nyomán arról, hogy ezen a héten bejelenthetik a felfüggesztett Népszabadságot kiadó Mediaworks Zrt. eladását, a vevő pedig az Opimus Press lehet, amely nagyon közel áll Mészáros Lőrinchez.

Kedden nem sokkal hat óra előtt közzé is tették az erről szóló közleményt a Budapesti Értéktőzsde honlapján:

Az OPIMUS GROUP Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1065 Budapest, Révay u. 10. továbbiakban: Társaság) tájékoztatja a Tisztelt Részvényeseket, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő OPIMUS PRESS Zrt. (Cg. 01-10-048787) megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. (Cg.01-10-047955) részvényeinek 100%-át. A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az OPIMUS PRESS Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait.

Az Opimus Press Zrt. anyacége, az Opimus Group Nyrt. a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash nevű brókercég tulajdonosainak egykori ernyőcége, ez alá terelték a hasznot hozó vállalkozásaikat. A Buda-Cash botrány után új tulajdonosok érkeztek a vállalathoz, köztük Csík Zoltán egykori rendőrségi nyomozó, akinek felbukkanása többször jelezte már előre Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését. Ő több Mészáros-érdekeltségben is vezető pozíciót tölt be.

A Világgazdaság azt írja, hogy az Opimus Nyrt.-nek három nagy tulajdonosa ismert: a Cariati Holding, illetve a TAC Investment, nigériai, illetve kajmán-szigeteki offshore cégek, és a Status Capital Befektetési Zrt.

A Mediaworks legismertebb kiadványa a legnagyobb országos közéleti napilap, a Népszabadság volt. Az újságot furcsa körülmények között, egyik napról a másikra zárták be, hivatalosan felfüggesztették üzleti modelljének újraformálására hivatkozva. A szerkesztőség erről csak akkor értesült, amikor már a Népszabadság honlapja sem működött, és levelezésükhöz sem fértek hozzá. Ehhez tartozik még, hogy épp aznap nevezték ki a Mediaworks vezérigazgatójának Katona Viktort, aki két nappal később egészségügyi okokra hivatkozva le is mondott.

Mészáros Lőrinc tulajdonszerzéséről már régóta terjednek értesülések. A feltételezések szerint azért volt szükség a Népszabadság hirtelen megszüntetésére, hogy az azzal járó botrány ne az új tulajdonost terhelje. Annak, hogy a kiadó a Fidesz közelébe kerüljön, nem a Népszabadság miatt volt jelentősége, hanem azért, mert a Pannon Lapok Társasága szeptember végi megvásárlásával már 12 megyei napilap van a Mediaworks portfóliójában. A megyei napilapok pedig továbbra is nagy elérésű, fontos információforrásnak számítanak.

Új idők, Magyar Idők

Időközben közleményt adott ki az új tulajdonos, azt írják, elsőként vizsgálják a Népszabadság újraindításának lehetőségét. Közben az a hír is megjelent, hogy a Mediaworks igazgatóságába már be is választották a kormánypárti Magyar Idők kiadójának emberei. Minderről itt olvashatnak részletesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik