AppleMark
Közélet

Mészáros Lőrinc-közeli cég kezébe került a Népszabadság kiadója

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 25. 18:02

Ezt a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelentették be.
Korábban a témában:

Vasárnap mi is írtunk a 444 cikke nyomán arról, hogy ezen a héten bejelenthetik a felfüggesztett Népszabadságot kiadó Mediaworks Zrt. eladását, a vevő pedig az Opimus Press lehet, amely nagyon közel áll Mészáros Lőrinchez.

Kedden nem sokkal hat óra előtt közzé is tették az erről szóló közleményt a Budapesti Értéktőzsde honlapján:

Az OPIMUS GROUP Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1065 Budapest, Révay u. 10. továbbiakban: Társaság) tájékoztatja a Tisztelt Részvényeseket, hogy az egyszemélyes tulajdonában lévő OPIMUS PRESS Zrt. (Cg. 01-10-048787) megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. (Cg.01-10-047955) részvényeinek 100%-át. A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az OPIMUS PRESS Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait.

Az Opimus Press Zrt. anyacége, az Opimus Group Nyrt. a pénzügyi csalás miatt bedőlt Buda-Cash nevű brókercég tulajdonosainak egykori ernyőcége, ez alá terelték a hasznot hozó vállalkozásaikat. A Buda-Cash botrány után új tulajdonosok érkeztek a vállalathoz, köztük Csík Zoltán egykori rendőrségi nyomozó, akinek felbukkanása többször jelezte már előre Mészáros Lőrinc tulajdonszerzését. Ő több Mészáros-érdekeltségben is vezető pozíciót tölt be.

A Világgazdaság azt írja, hogy az Opimus Nyrt.-nek három nagy tulajdonosa ismert: a Cariati Holding, illetve a TAC Investment, nigériai, illetve kajmán-szigeteki offshore cégek, és a Status Capital Befektetési Zrt.

A Mediaworks legismertebb kiadványa a legnagyobb országos közéleti napilap, a Népszabadság volt. Az újságot furcsa körülmények között, egyik napról a másikra zárták be, hivatalosan felfüggesztették üzleti modelljének újraformálására hivatkozva. A szerkesztőség erről csak akkor értesült, amikor már a Népszabadság honlapja sem működött, és levelezésükhöz sem fértek hozzá. Ehhez tartozik még, hogy épp aznap nevezték ki a Mediaworks vezérigazgatójának Katona Viktort, aki két nappal később egészségügyi okokra hivatkozva le is mondott.

Mészáros Lőrinc tulajdonszerzéséről már régóta terjednek értesülések. A feltételezések szerint azért volt szükség a Népszabadság hirtelen megszüntetésére, hogy az azzal járó botrány ne az új tulajdonost terhelje. Annak, hogy a kiadó a Fidesz közelébe kerüljön, nem a Népszabadság miatt volt jelentősége, hanem azért, mert a Pannon Lapok Társasága szeptember végi megvásárlásával már 12 megyei napilap van a Mediaworks portfóliójában. A megyei napilapok pedig továbbra is nagy elérésű, fontos információforrásnak számítanak.

Új idők, Magyar Idők

Időközben közleményt adott ki az új tulajdonos, azt írják, elsőként vizsgálják a Népszabadság újraindításának lehetőségét. Közben az a hír is megjelent, hogy a Mediaworks igazgatóságába már be is választották a kormánypárti Magyar Idők kiadójának emberei. Minderről itt olvashatnak részletesen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.