Közélet

Orbán: Nem engedünk a politikai zsarolásnak

Azonnali kérdésekkel bombázták Orbánt a parlamentben, letelepedési kötvényről, népszavazásról, október 23-ról. Az MSZP szerint Orbán nagyobb szovjetté vált, mint a kommunisták.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes Orbán Viktort kérdezte arról, hogy kiderült, a miniszterelnök személyesen rendelte el a civil szervezetek betámadását.

Kunhalmi szerint Orbán ugyanúgy zaklatja a civileket és a sajtót, mint a Kádár-rendszer alatt tették.

Nagyobb szovjetté vált, mint a kommunisták.

A Kehinek az a neve, hogy Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, így a vizsgálat jogát ne vitassák el a kormánytól.

A jobbikos Mirkóczki Ádám is Orbántól kérdezett, letelepedési kötvény ügyben. A politikus szerint a terroristák nem Röszkén, hanem repülőn jönnek, ilyen kötvénnyel a zsebében. Mirkóczki kérdése:

Miért fontosabb a piszkos pénz, mint az ország biztonsága?

Orbán válasza szerint a letelepedési államkötvény nem jelent biztonsági kockázatot, mert bármikor visszavonható. A konstrukciót 2012-ben hozták létre, mert az ország a nemzetközi piacokon le volt értékelve és nem jutott külföldi pénzekhez. Az országot azóta felértékelték, ezért a kötvényeket is most felülvizsgálják.

A döntést a kormány hozza majd meg, nem engednek politikai zsarolásnak, mondta Orbán.

Az LMP-s Szél Bernadett is Orbánt kérdezte, hogy mi lesz a magyarországi munkaerővel. A miniszterelnök válaszolt. A piaci bérekről azt mondta, nem akarnak olyan béremelést, ami munkahelyvesztéssel járna, ezzel egyeztetnek mindig az illetékesekkel.

A vendégmunkások, valamint a betelepítés között pedig nem lát összefüggést.

Az MSZP-s Harangozó Tamás megkérdezte, jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot az, Ghaith Pharaon, akit köröz az Interpol, a kormányfő szomszédja.

A kérdés az is, hogy találkoztak-e?

A miniszterelnök válaszolt, egy jordán díszvacsorán részt vett Orbán is, Pharaon is. A kormány megvizsgálta már korábban Pharaon itthoni tevékenységét, szerintük nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Harangozó viszontválaszában ha ez így van, akkor

Orbán Viktor kormánya jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Orbán is viszontválaszolt. Meggyőződése, hogy a Pharaon körüli ügy csak amerikai titkosszolgálati játszma.

Hadházy Ákos is Orbánt kérdezte, a korrupcióról természetesen. Zéró tolerancia van a korrupcióval szemben. Ennyit mondott Orbán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik