Közélet
nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő (nő, esélyegyenlőség, dolgozó nő)

Október 20-a után a magyar nők “ingyen dolgoznak”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 07. 12:22

A kormány eddig nem működött együtt a probléma kezelésében.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) számítása szerint a magyar nők ugyanazért a munkáért 20 százalékkal kevesebb bért kapnak, ami azt jelenti, október 20-a után 72 napig ingyen dolgoznak. Ezt Hercegh Mária, a MaSzSz női tagozatának vezetője közölte.

A tisztes munka világnapja alkalmából rendezett konferencián azt mondta: a tisztes munka és a tisztes bér mindenkinek jár, még akkor is, ha “pechére” nőnek született. A kormány eddig nem működött együtt a probléma kezelésében, a kormánypárti képviselők leszavazták, hogy az Országgyűlés foglalkozzon az unió ajánlásaival, amelyet még 2014-ben adott a tagállamoknak – tette hozzá.

Kordás László, a MaSzSz elnöke győzelemként értékelte, hogy sikerült a bértárgyalásokat is folytató Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) novemberi fordulóján napirendre tűzni a nemek közti bérkülönbség problémáját. Pogátsa Zoltán szerint nemcsak morálisan felháborítóak a különbségek, hanem gazdasági szempontból is racionális lenne, ha megvalósulna a nemek közi béregyenlőség.

A közgazdász korábban többször is azt állította, hogy a bérkülönbségekért általában a kizsákmányolás felelős, a profit és a bérek részesedése a hozzáadott értékből bérharcban dől el, az erősebb szakszervezetek magasabb béreket tudnak kiharcolni. A nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője szerint emelni kell a béreket és ezt az államnak kellene a minimálbér növelésével kikényszerítenie.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.