Közélet

“Le akarják lőni a menekülteket a határon”: a magyar népszavazásról ír a külföldi sajtó

Nem csak itthon szól minden a népszavazásról a héten, már a külföldi sajtóban is rengeteg helyen írnak az október 2-i magyar népszavazásról.

Az amerikai AP hírügynökség részletes magyarázó cikket közölt a témáról. Azt írják, a referendumtól Orbán Viktor azt reméli, hogy kormánya széles körű támogatást kap ahhoz, hogy szembeszálljon az Európai Unióval, ha a jövőben felmerül, hogy menedékkérőket osszanak szét a tagállamok között.

Szó esik arról is, hogy

  • a népszavazást Orbán Magyarország szuverenitásával és függetlenségével hozza összefüggésbe, és azt reméli, hogy a magyar példa más uniós országokat is hasonló lépésre sarkall,
  • hiába a sosem látott mennyiségű kormányzati plakát és hirdetés, hiába mennek el jóformán mindenhová a kormánypárti képviselők, hogy szavazásra buzdítsák az embereket, a felmérések szerint kérdőjeles, meglesz-e az érvényességi küszöb, bár a nemek óriási túlsúlya borítékolható,
  • kormánypárti tisztségviselők beszélnek arról, hogy csökkennek majd a juttatásaik, el kell hagyniuk otthonukat, vagy terrortámadások áldozataivá válhatnak.

Az Irish Times arról ír, hogy miközben Orbánék sértegették az országon átkelő százezreket, addig emberek fogtak össze, hogy önként segítsenek rajtuk. Idézik a Migration Aid egyik tagját, aki szerint tavaly még rengetegen akartak segíteni a menekülteknek, adományokat küldtek nekik.

Most arctalan tömegnek látják őket és le akarják lőni a beérkezőket a határon.

A Helsinki Bizottság egyik elnöke szerint az emberek nem akarnak bevándorlókat látni az országban. A cikk szerint Magyarországon nyugtalanító idők várnak azokra, akik szembeszállnak a kormány véleményével a menekültkérdésben.

Az AFP cikkében egy magyarországi muszlim nő azt mondja,

mi Magyarok általában kedvesek és barátságosak vagyunk, nem tudom, most mi történik velünk.

Hozzáteszi, egyszer egy sofőr lelökte a biciklijéről, majd azt kérdezte tőle, miért nem megy vissza a sivatagba.

Azóta egy benzinkúton is megtámadták fényes nappal. Azt mondja, a fia érdekében mindig leveszi a fejkendőjét, ha szülői értekezletre megy.

Érzem a gyűlöletet. Az ellenőrök kötekednek velem, ha étterembe megyek, megbámulnak.

Magyarország legrégebbi muszlim csoportjának vezetője szerint

az emberek lelkét megmérgezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik