Budapest, 2006. szeptember 18.
Több mint ezer tüntető megrohamozza a rendőrökkel védett Magyar Televízió épületét,  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását követelve.
MTI Fotó: Beliczay László
Közélet

Büfézés lett a forradalomból – tíz éve volt az MTV-székház ostroma

Kaufmann Balázs
Kaufmann Balázs

videóriporter. 2016. 09. 19. 07:00

2006. szeptember 19. reggelén egy másik Magyarországra ébredtünk. A harmadik köztársaság soha nem látott olyan zavargásokat, amely ezen a hajnalon ért véget. Így zajlottak a tévéostrom eseményei.

2006. szeptember 17., vasárnap

Valamikor a délután folyamán

A zavargásba torkolló eseménysorozat kezdete – egyetlen pontját kivéve – a legjobban ismert mozzanat. Egy motoros futár a Magyar Rádió, az RTL Klub és az Origo munkatársainak ekkor visz el egy-egy CD-t. Ezen található az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc beszéde, amelyet az MSZP frakciójának mondott el Balatonőszödön, május 26-án, nem sokkal a nyertes választások után. Egyetlen dolgot nem tudunk 10 év után sem; hogy ki volt a feladó.

16:00

A felvételt – annak hitelességének igazolása után – előbb a Magyar Rádió, nem sokkal később az Origo publikálja. Hamarosan az összes médiafelület beszámol róla.

17:00 körül

A Győrben tartózkodó Gyurcsány Ferenc az RTL Klub riporterének megerősíti, hogy ő hallható a felvételen.

Még aznap este

Tüntetők vonulnak az Országház épülete elé a Kossuth térre, ahol a miniszterelnök távozását és előrehozott választásokat követelnek a szónokok. Gyurcsány Ferenc a Szólás Szabadsága című műsorban beszél a májusi frakcióülésről.

Szeptember 18., hétfő

A nap folyamán

A politikai élet minden fontosabb szereplője megszólal az őszödi beszéd ügyében. A Kossuth téren folyamatosan tüntetnek. Estére többezres tömeg gyűlik össze a zord időjárás ellenére.

21:45

A tüntetők egy csoportja átmegy a pár száz méterre lévő Szabadság térre a Magyar Televízió székházához, hogy ott megpróbálják petíciójukat a televízióban közzétenni. A Toroczkai László vezette csoportot az MTV biztonsági őrei nem engedik be a székházba. Toroczkai ezután visszamegy a Kossuth térre, hogy felszólítsa a tömeget, tartsanak vele a Szabadság térre. Az MTV elnöke, Rudi Zoltán azonban ekkor sem tárgyal a tüntetők képviselőivel.

A kötévében azonnal beszámolnak a Szabadság téren történtekről. A stúdióban épp Juhász Ferenc, az MSZP elnökhelyettese Navracsics Tiborral, a Fidesz frakcióvezetőjével vitázik az Este című műsorban, amelyet Baló György vezetett. A műsorban később Török Gábor politológussal elemzik a kialakult helyzetet. Mindannyian kis időre az épületben ragadnak.

22:00-23:30

Megérkezik az első nagyobb rendőri erősítés a térre. A tüntetők keménymagja kövekkel dobálja a rendőröket, akik elkezdik a tömeg feloszlatását, de nem járnak sikerrel. A túl kis létszámmal felálló rendőri csoport beszorul a székház bejáratához. Többször egészen a kapuhoz szorulnak, ahonnan néha előrébb tudják tolni a tömeget. Mind a rendőrök, mind a tüntetők hevenyészett barikádokat állítanak fel.

Budapest, 2006. szeptember 19.
Egy tüntetõ egy égõ gépkocsi elõtt a Magyar Televízió székházánál, amikor több mint ezer fiatal rohamozta meg az MTV épületét.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2006. szeptember 19. MTI Fotó: Kovács Tamás

23:30

Megérkezik a térre a REBISZ vízágyúja, amivel megtisztítják a rendőrök a kapu környékét. Azonban az autóból elfogy a víz, a térről érkező rendőröknek vissza kell vonulniuk. A tömeg ezután még erőszakosabb lesz. Elkezdik felgyújtani a székház előtt parkoló autókat. Ekkor ég ki a többi közt Baló György kocsija is. A tűz átterjed a székházra is. Tűzoltók érkeznek a térre, akiknek előbb segítenek a tüntetők, majd elveszik tőlük a fecskendőt, amit aztán a székház bejáratát tartó rendőrökre irányítanak, amíg a tűzoltók el nem zárják a vizet.

AppleMark
Fotó: MTI

00:00

A rendőrök újabb tömegoszlatási kísérlete során visszatér a vízágyú 80-100 gyalogos rendőr kíséretében. A teherautó azonban tengelyig elkaparja magát a Szabadság tér füvén. Az akció kudarcba fullad. A gyalogos rendőrök elmenekülnek, a vízágyú személyzete elhagyja a járművet, azt a tüntetők darabjaira szedik szét.

Budapest, 2006. szeptember 19.
A tüntetõk elfoglalják a rendõrök vízágyúval felszerelt rohamkocsiját a Magyar Televízió bejáratánál, amikor több mint ezer tüntetõ ostromolta meg az MTV épületét.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: MTI

A Magyar Televízió ekkor még tudósít az ott történtekről, és az összes országos csatornán is követni lehet az eseményeket. Azóta médiatörténelemmé vált a Hír tv tudósítása, amelyben Császár Attila tudósító többször forradalomnak nevezi és az 1956-os eseményekhez hasonlítja a téren történteket (amelyet később maga Sólyom László akkori köztársasági elnök kér ki magának).

Szeptember 19.

00:00 – 2:00

Az összes oszlatási kísérlet kudarcba fullad. A rendőrök úgy döntenek, kimenekítik a televízió épületében tartózkodókat (köztük Navracsics Tibort és Juhász Ferencet). Kert Attila hírigazgató még átveszi a tüntetők petícióját, végül az MTV beszünteti a sugárzást, a dolgozók a Nádor utcai hátsó kijárat felé távoznak. Nem sokkal később a bejáratot addigra bebarikádozó rendőri csapat is követi őket. Az épület elhagyatottá válik.

2:00

A tüntetők egy kisebb csoportja egy oldalsó bejáraton betör az épületbe. Hamarosan felbontják a bejárat barikádjait és több száz fő kezd randalírozni az épületben. Ekkorra már békés hangulatban nézelődnek a tüntetők az épületben. Egyéb ötlet híján kifosztják a büfét, majd lassan hazaindulnak a Szabadság térről.

Budapest, 2006. szeptember 19.
Kiégett, megrongált, összetört gépkocsik a Magyar Televízió (MTV) Szabadság téri székháza előtt, miután a tüntetők megpróbálták elfoglalni az intézményt. A felgyújtott és kiégett autókon, a televízió épületéből kihordott, összetört és szétdobált berendezési tárgyakon 
fellelhető nyomokat rögzítenek a bűnügyi technikusok.
MTI Fotó: Füzesi Ferenc
Fotó: MTI
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.