Közélet

Orbán: Magyarország a legszolidárisabb országok közé tartozik

A pénteki pozsonyi EU-csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagállamok vezetőinek informális csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón, pénteken Pozsonyban.

A kormányfő hozzátette,

továbbra is a korábbi “önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az unióban, most is többet beszéltek a szétosztás gyorsításáról, mint a menekültek megállításáról a schengeni övezet határán.

Orbán Viktor ugyanakkor sikernek nevezte, hogy határoztak arról: Bulgáriának mindenképpen támogatást kell adni, konkrét döntések születtek a segítségnyújtásról, hiszen a bolgár határon a nyomás nő, és a védekezés költségei jelentősek.

A miniszterelnök a pozsonyi informális EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette,

amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett menekülteket, folyamatos lesz a szívóhatás. Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg.

Hozzátette, amíg ez a két ország nem változat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat.

Orbán Viktor elmondta, legközelebb szeptember 24-én Bécsben egyeztetnek, az eseményen a balkáni útvonalon érintett országok is részt vesznek, és ott tesznek kísérletet a mostani elhibázott bevándorláspolitika megváltoztatására.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az unión kívüli bevándorló táborokhoz, a menekültek regisztrálását végző regisztrációs központokhoz (hotspotokhoz) katonai biztosítás kell, ami ma nem áll rendelkezésre, és ez az egyik fontos ok, amiért Magyarország a közös európai hadsereg felállítását szorgalmazza.

A kormányfő közölte, szolidárisak ma többféle módon lehetünk Európában, és leegyszerűsített megközelítésre vall azt mondani, hogy aki befogad menekültet, az szolidáris, aki pedig nem, az nem az. Azt kell nézni, hogy ki mit áldoz ma Európában azért, hogy Európa biztonságos legyen, ki mennyit költ, milyen erőfeszítéseket tesz azért, hogy Európában az emberek nagyobb biztonságban éljenek – magyarázta.

Úgy vélte,

Magyarország a legszolidárisabb országok közé tartozik,

és ha mi nem védenénk meg az EU külső határait, nagy baj lenne más országokban. Magyarország az összes többletköltséget egyedül vállalja, amikor nemcsak saját magát védi, hanem Európa többi népével is szolidáris – fogalmazott.

A miniszterelnök kiemelte: Brüsszelben sokaknak nem világos, hogy a menekültkérdés nemcsak humanitárius kérdés, hanem következménye van az identitására azoknak az országoknak, ahova mennek és amelyen átmennek. Magyarország identitását meg akarjuk őrizni – tette hozzá.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: a csúcson Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök jelezte neki, hogy a kormánya más véleményen van, mint Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, így különvéleménynek kell nyilvánítani az általa mondottakat.

A jelenlévő európai politikusok elismerték, hogy a migrációs politika eddigi modellje nem vált be

– közölte a lengyel közszolgálati televízió által közvetített sajtótájékoztatón Beata Szydlo lengyel miniszterelnök.

Minden európai uniós tagországnak törekednie kell arra, hogy megoldást találjanak a bevándorlási hullám csökkentésére

– mondta Angela Merkel német kancellár. Elmondta azt is, hogy ha egy elképzeléssel szemben túlságosan széles körű ellenállás van, akkor más módokat kell keresni.

Francois Hollande francia köztársasági elnök szerint pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a külső határok védelmére.

Robert Fico szlovák miniszterelnök elmondta: nagyon őszinte véleménycserét folytattak az unió helyzetéről és mindannyian egyetértettek abban, hogy az EU projektjének megvalósítása során “nem lehet hátramenetbe kapcsolni”, és abban is, hogy csak az unió az ami biztosíthatja az európai lakosság számára a prosperitást és a biztonságot.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik