Közélet

Semmisségi tárgyalást tart a Kúria Nagy Imre és társai ügyében

24.hu
24.hu

2016. 09. 15. 07:16

A legfőbb ügyész kérelmére igazolást adnak ki arról, hogy az egykori miniszterelnök, valamint Maléter Pál és Gimes Miklós halálos ítélete semmisnek minősül.

Október 13-ra tűzött ki tárgyalást a Kúria Nagy Imre és társai semmisségi ügyében – írja a Magyar Idők.

A kormánypárti lap úgy tudja, hogy a büntetőtanács a legfőbb ügyész kezdeményezésére igazolást ad ki arról, hogy az egykori miniszterelnök és társainak 1958-as elítélése a törvény szerint semmisnek minősül. Ezt a 2000-ben elfogadott negyedik semmisségi törvény alapján teszik meg, amely olyan büntetések eltörlését írta elő, amelyeket az 1956-os forradalom és az akkori harci cselekmények kapcsán róttak ki, rögtönbíráskodás vagy gyorsított eljárás keretében, illetve a népbírósági tanácsok döntéseivel.

1958. június 15-én ugyancsak népbírósági tanács hirdette ki Nagy Imre, valamint Maléter Pál honvédelmi miniszter és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét, amit másnap végrehajtottak. A mártírokat 1989. június 16-án temették újra.

Egy idei jogszabály-módosítás nyomán a törvénnyel megállapított semmisségről a Kúria adhat ki igazolást a védők és hozzátartozók, vagy a legfőbb ügyész kérelmére. Nagy Imréék ügyében a vádhatóság vezetője nyújtott be indítványt. Az eljárás hozzájárulhat a megtorlásban meghurcolt és ártatlanul kivégzett emberek jó hírnevének helyreállításához, valamint a hozzátartozók kegyeleti jogának hangsúlyosabb védelméhez.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.