Közélet

Magyarország kizárása helyett az emberi jogi problémákat kellene kezelni

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 09. 13. 13:26

A brit Guardianben is vezető téma, hogy a luxemburgi külügyminiszter kidobatna bennünket az EU-ból.

Vezető cikkben foglalkozott a brit Guardian azzal, hogy a luxemburgi külügyminiszter felvetette: ki kellene zárni hazánkat az Európai Unióból, legfőképpen azért, mert úgy bánnak Magyarországon a menedékkérőkkel, mint az állatokkal. Jean Asselborn szavai ellen éles kirohanást intézett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, de az osztrák diplomácia vezetője is rosszallását fejezte ki.

A Guardian idézi a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezetet is, amely szintén Európához fordult annak érdekében, hogy gyakoroljanak nyomást Magyarországra, amely szerintük a menedékkérőkkel szembeni eljárásával európai és nemzetközi törvényeket sért. A HRW a magyar kormány népszavazási kampányára is felhívta a figyelmet.

Emlékeztetnek: az Orbán-kormány több millió magyar háztartásnak küldött szét egy 18 oldalas füzetet, amelyben arra biztatják az embereket, hogy utasítsák el a menekültek szétosztására vonatkozó uniós tervet, mert „a kényszerletelepítés veszélyezteti a kultúránkat és hagyományainkat”.

Lydia Gall, a szervezet Kelet-Európa-kutatója „a kormány által szponzorált xenofób menekültellenes propagandaszemétnek” nevezte a füzetet. Hozzátette, hogy az Európai Unió lényegében némán szemléli ezt a fajta retorikát.

A kutató ugyanakkor elítélte a luxemburgi külügyminiszter felhívását Magyarország kizárására, szerinte ez több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Gall szerint az Európai Uniónak megfelelő eszközei vannak az emberi jogi problémák kezelésére a tagállamokban, a kizárás helyett arra kellene fókuszálni, hogy meglegyen a politikai akarat ezeknek a mechanizmusoknak az életbe léptetésére.

A kutató egy blogbejegyzésében arra is kitért, hogy a magyar kormány által kiadott füzet eltorzított információkat tartalmaz a menekültválságról, a menedékkérőket úgy festi le, mint akik Európa jövőjét veszélyeztetik. A migrációt a terrorizmushoz kapcsolja, és nemlétező „no-go” zónákra hivatkozik az európai városokban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.