ILLUSTRATION - A doctor-to-be holds a stethoscope in her hand in the pediatric clinic of the Carl Gustav Carus University Hospital in Dresden, Germany, 12 April 2016. Photo: Arno Burgi/dpa
Közélet

A kutya sem akar főállású iskolaorvos lenni

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 05. 08:04

Szép hivatás, mégsem vonzó szakma a fiatalok számára az iskolaorvoslás – mondta el a Magyar Időknek Mezei Éva, a Fodor József Iskola-egészségügyi Társaság főtitkára. A lap emlékeztet: több mint öt éve, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa átfogó vizsgálatnak vetette alá az iskolaorvoslást, többek között megállapítva, hogy iskolaorvosok alulfizetettek, és nagy a különbség az országon belül az ellátás feltételeiben és minőségében egyaránt. A helyzet a főtitkár tájékoztatása szerint azóta sem változott érdemben.

Az iskolaorvosok döntő hányada gyermekgyógyász, sokuknak van iskolaorvosi, sőt egy kisebb részüknek harmadik szakvizsgája is,

mégsem tartoznak az orvosi bértábla hatálya alá, ezért a 2016 szep­temberétől hatályos jelentős béremeléstől is elesnek.

A rendszerben jelenleg  200 főállású és 2700 részmunkaidős orvos dolgozik: az ombudsman annak idején azt is kifogásolta, hogy nagyon kevés a főfoglalkozású iskolaorvos, és míg ők alkalmanként átlagosan 10-15 percet tudnak foglalkozni egy gyerekkel, a részfoglalkozásúaknál mindössze 1-5 perc jut rájuk egy szűrővizsgálat során.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.