Közélet

A kutya sem akar főállású iskolaorvos lenni

Szép hivatás, mégsem vonzó szakma a fiatalok számára az iskolaorvoslás – mondta el a Magyar Időknek Mezei Éva, a Fodor József Iskola-egészségügyi Társaság főtitkára. A lap emlékeztet: több mint öt éve, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa átfogó vizsgálatnak vetette alá az iskolaorvoslást, többek között megállapítva, hogy iskolaorvosok alulfizetettek, és nagy a különbség az országon belül az ellátás feltételeiben és minőségében egyaránt. A helyzet a főtitkár tájékoztatása szerint azóta sem változott érdemben.

Az iskolaorvosok döntő hányada gyermekgyógyász, sokuknak van iskolaorvosi, sőt egy kisebb részüknek harmadik szakvizsgája is,

mégsem tartoznak az orvosi bértábla hatálya alá, ezért a 2016 szep­temberétől hatályos jelentős béremeléstől is elesnek.

A rendszerben jelenleg  200 főállású és 2700 részmunkaidős orvos dolgozik: az ombudsman annak idején azt is kifogásolta, hogy nagyon kevés a főfoglalkozású iskolaorvos, és míg ők alkalmanként átlagosan 10-15 percet tudnak foglalkozni egy gyerekkel, a részfoglalkozásúaknál mindössze 1-5 perc jut rájuk egy szűrővizsgálat során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik