Közélet

Népszavazás – mindenki megkapja a magáét

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 14. 09:33

Egy hét után be is fejeződik az értesítők postázása.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) augusztus 8-án, hétfőn kezdte meg a névre szóló küldemények postázását minden olyan magyar állampolgárnak, aki a rendelkezésre álló információk szerint az október 2-i referendumon szavazhat. Az NVI az értesítőben az országos népszavazás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a magyarországi lakcímmel rendelkező választókat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az NVI az értesítők kiküldésével a Magyar Postát bízta meg.

A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 15-éig postázzák az értesítőt. Ha azt valaki nem kapja meg, akkor ezt jelezheti a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél), aki új értesítőt állít ki. Az értesítő a választó személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Egyértelművé teszi továbbá a szavazás helyét és idejét is.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 2-i népszavazásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt. Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Korábban az NVI elnöke az állami hírcsatornának azt mondta, a névjegyzékben a magyarországi választók (7 millió 994 ezer 600) mellett 260 ezer határon túli, magyarországi lakhellyel nem rendelkező szavazó is szerepel. Az értesítő nem feltétele a szavazásnak, az viszont igen, hogy a választó igazolni tudja személyazonosságát és lakcímét érvényes okmányokkal.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de egy másik magyar településen élni akar a választójogával, az szeptember 30-án 16 óráig kérheti átjelentkezését egy másik településre a lakcím szerinti választási irodától vagy a www.valasztas.hu oldalon.

Akinek van magyarországi lakcíme, de október 2-án nem lesz Magyarországon, a külképviseletek valamelyikén adhatja le szavazatát. Ehhez legkésőbb szeptember 24-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől vagy a www.valasztas.hu oldalon.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de a névjegyzékbe regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak, ők az NVI elnökének tájékoztatása szerint augusztus végén kapják meg a szavazási levélcsomagot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.