Közélet

Orosz fordulat a Lakitelki Népfőiskolán

Az állami tulajdonú MVM is támogatja a 2011-es alapítású Tolsztoj Társaságot, tiszteletbeli elnöke pedig Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke – írja a Népszabadság a Lakitelki Népfőiskolával foglalkozó cikkében. A Lezsák által alapított intézményben 2013 és 2015 között működött a Keleti Nyitás Kollégiuma. A képzés Lezsák mellett Keskeny Ernő korábbi moszkvai, jelenlegi kijevi nagykövet, illetve Dorogi Sándor egykori MTI-elnök, a kazah kapcsolatok lelkes hívének vezetésével zajlott. Meghívottként adott elő Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Alekszandr Tolkacs, Oroszország korábbi budapesti nagykövete, illetve Kiss Szilárd is.

A vesztegetéssel vádolt korábbi agrárattasséról az Index derítette ki, hogy üzletelt a bukott Quaestor-vezér Tarsoly Csabával, sőt, Mészáros Lőrinccel is, és nagy tételben árult vízumot kenőpénzért is. A cikk a népfőiskola fordulatával kapcsolazban feleveníti, hogy Lezsák Sándor a Tolsztoj-szobor budapesti avatásán azt mondta: a magyar és az orosz néplélek erkölcse útjelző, amely megerősít abban, jó irányba fordult a két ország, amikor egymás felé indult.

Mivel a kormány megszünettte a Nemzeti Művelődési Intézetet, és Lezsák népfőiskolai alapítványára hagyta az évi 1,3 milliárd forintból gazdálkodó szervezet feladatait, az azt jelenti, hogy a Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnökének hálózata koordinálhatja a magyar közművelődést.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik