Fizetési eszköz  - Debrecen - 70 éves a forint
Közélet

Pályázati csalásba bukhatott bele az uniós fejlesztési államtitkár

24.hu
24.hu

2016. 08. 04. 10:50

A 168 óra által megszerzett vallomások és jegyzőkönyvek szerint vissza kellett csorgatni az elnyert pénzből. Az érintett fideszes képviselő szerint visszaéltek a nevével.

Egy uniós pályázati csalás miatt kellett távoznia Köpeczi-Bócz Tamás uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárnak, az ügyben Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő is érintett – írja a 168 óra tanúvallomásokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre alapozva.

Mengyi Roland szerint visszaéltek a nevével

A képviselő a cikk megjelenése után azt közölte: az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával.

„A lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé. Amennyiben a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi, kérni fogom a Parlamentet, hogy a mentelmi jogomat függessze fel.”

A cikk szerint egy országos szociális szövetkezeti hálózat létrehozója, E. Zsolt uniós pénzekre akart pályázni, és barátain keresztül eljutott Mengyihez. A fideszes képviselő a pályázni vágyókat összehozta egy pályázatíróval, B. Szilviával, aki később elárulta: miután elnyerik a támogatást, a felét vissza kell fizetniük.

Azt is írták: a vallomások szerint Mengyi Rolandot „Voldemort nagyúrnak” kellett szólítani.

Mivel vészesen közeledett a határidő, amíg el kellett költeni a 2007-2014-es uniós ciklus támogatási keretösszegét, addig egyszerűsítették a pályázatot, amíg a pályázók rendszerét húsz szövetkezetre csökkentették. A pénzt hálózatépítésre kapták volna, és ekkor már nem a megítélt összeg felét, hanem 90 százalékát kellett volna visszautalni.

Az iratok szerint a képviselő a pályázókat azzal próbálta nyugtatni, hogy hosszú távon terveznek velük, a következő költségvetési ciklusban már akár kétmilliárd forintra is pályázhatnak, és annak már csak tényleg a felét kell visszaadniuk.

Azt is írják, hogy egyik találkozón a képviselő „a bizalom fontosságáról” beszélt a szociális szövetkezetet irányító E. Zsolt barátjának, B. Tibornak. Ezt a bizalmat B.-nek ötmillió forint „alkotmányos költség” letételével kellett volna megalapozni. Ezután E. is találkozott Mengyivel, aki már tízmilliós „alkotmányos költségről” beszélt neki – ez szerepel a jegyzőkönyvekben.

A lap szerint Köpeczi-Bócz Tamás irodájában már házkutatást is tartottak a rendőrök az ügy miatt, és iratokat foglaltak le a NAV nyomozói.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.