Közélet

Orbánnak mégis bejöhet a népszavazás

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 03. 15:51

Reális az esélye, hogy az érvényes lesz.

Két hónappal a népszavazás előtt a szűk többség azt mondja, elmegy voksolni, a döntő többség úgy, ahogy a kormány szeretné. Bár néhány hete a közvélemény-kutatók többsége még szkeptikus volt az érvényességet illetően, most úgy néz ki, a kormány elég embert tud mozgósítani október 2-ára – derült ki ZRI Závecz Research Intézet kutatásából, amit az Indexnek készített.

A július végi reprezentatív kutatás szerint 54 százalék részt venne a népszavazáson, 23 százalék bizonytalan, 19 százalék nem megy el. 

Akik elmennének, döntő a fölényük a nemmel szavazóknak: ők tízszer annyian vannak, mint akik igennel szavaznának az

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

kérdésre, amelynek megfogalmazásából is adódik, hogy nehéz rá igennel szavazni, így a valódi tét, az 50 százalékos érvényességi küszöb. Bár a kormány már most is kampányüzemmódban, ez csak erősödni fog a népszavazáshoz közeledve, és minden, az EU-ban történő terrorakció erősítheti a részvételi szándékot.

A pártszimpátiák alapján Fidesz és a Jobbik tábora a legeltökéltebb, és ugyanúgy is viselkedik. A Fideszre szavazók 63, a Jobbik-hívők 62 százaléka a népszavazáson is a párt elképzelései szerint járna el: elmenne, és a nemet ikszelné be. A passzívok aránya is ebben a két táborban a legkisebb.

A többi ellenzéki párt szavazói megosztottak. Ez alól csak a DK kivétel, szimpatizánsai követik Gyurcsány bojkottfelhívását. Az MSZP tábora teljesen megosztott, bár a párt a bojkott mellett van, ez választóira csak mérsékelten hat, 29 százalék gondolja úgy, hogy nem megy el, 37 százalék még bizonytalan. A nempárti szocialisták egyelőre több mint kétszer annyian vannak, mint az igenesek azok között, akik részt vennének a voksoláson. A többi párt támogatottsága túl kicsi ahhoz, hogy a népszavazásnál érdemit lehessen mondani  szavazóikról.

A társadalmi csoportok között nincsenek túl nagy különbségek a népszavazási terveket illetően. Életkor szerint az idősebbeknél valamivel erősebb a nem tábora: a huszon- és harmincéveseknél 35-36 százalék, az 50 és 60 közöttieknél 47 százalék üzenne Brüsszelnek. Iskolázottság szerint a 8 általánossal rendelkezőktől a diplomásokig minden csoportban nagyjából hasonló arányban, 37 és 43 százalék között mondják, hogy elmennek, és nemmel fognak szavazni.

A kvótareferendumot a megkérdezettek nem tekintik az unióról való népszavazásnak. Arra a kérdésre, hogy

Ha most vasárnap Magyarországon népszavazást tartanának arról, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon-e, akkor hogyan szavazna?

egyértelmű EU-párti többség formálódott. Csak 17 százalék szeretne kilépni, míg a válaszolók 68 százaléka az EU-s tagságot támogatná, vagyis a kvótakérdés leválasztódik az EU megítéléséről.

Ezt jelzi, hogy az uniópártiak 36%-a azt mondja, hogy elmegy az októberi népszavazásra és nemmel voksol. A kutatás szerint ez az attitűd egyértelműen a fideszesekre jellemző.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.