Közélet

Az MNB mégsem sajtóhírek miatt szállt rá Spéder bankjára  

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 07. 12. 11:18

Pedig Matolcsy György korábban ezt mondta.

A szocialista Tóth Bertalan arra volt kíváncsi, hogy a jegybank vizsgálta-e az FHB kötvényeinek kibocsátási, visszavásárlási körülményeit.

Ha nem, miért nem; ha igen, milyen megállapításokra jutottak?

Matolcsyt kérdezte, de helyette az MNB alelnöke válaszolt. Ő azt írta, hogy az FHB Nyrt.-nek nem volt szüksége jegybanki engedélyre ahhoz, hogy 2012. december 20-án határozatlan futamidejű, változó kamatozású kötvényeket bocsásson ki zárt körben.

Tekintettel arra, hogy a kötvények forgalomba hozatalához az MNB engedélyére nem volt szükség, az MNB azt nem vizsgálta.

A jegybank ugyanakkor idén májusban engedélyezte, hogy pénzintézet a kötvényeket hamarabb visszavásárolja, majd átfogó vizsgálatakor azt is észlelte,

hogy a befektetők félrevezetésére, az FHB Nyrt.-vel kapcsolatos befektetői értékelés torzítására alkalmasak a kibocsátó nyilvános közzétételi helyeken megjelentetett azon rendkívüli tájékoztatásai, amelyek szerint e kötvények kibocsátása „nem magyarországi befektetők részére” történt.

A piacfelügyeleti eljárás megállapította, hogy a bank félrevezető információkat tett közzé, így a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt 105 milliós bírságot szabott ki, majd a törvényi előírásoknak megfelelően nyilvánosságra hozta határozata rendelkező részét.

Az MSZP képviselője arra is kíváncsi volt, hogy az MNB jogszerűnek tartja-e, hogy az FHB még saját részvényesei előtt is titokban akarta tartani a kötvényeket jegyzők kilétét?

Ha igen, miért? Ha nem, mikor kíván az MNB vizsgálatot indítani a körülmények tisztázása, és az esetleges jogsértések feltárása céljából?

A jegybank alelnöke szerint ez olyan kérdés, amely a Polgári Törvénykönyv hatálya alá esik és túlmutat az MNB feladatkörén, az FHB érdekkörében esetlegesen felmerült társasági jogi problémákkal összefüggésben az MNB nem indíthat vizsgálatot.

Korábban Matolcsy György sajtóinformációkra hivatkozott a Parlamentben, amikor Tóth Bertalan arról kérdezte: miért csak júniusban szabták ki bírságot a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB Bankra, egy három évvel ezelőtti ügy miatt. A jegybank elnöke az MSZP-s képviselőnek azt mondta: azért indítottak most vizsgálatot, mert

egy sor olyan sajtóinformáció jelent meg az elmúlt hetekben, amelyek a hamis félretájékoztatásra utaltak.

Tóth Bertalan akkor arra is kíváncsi volt, kinek a biztatására került a 30 milliárdos kötvénycsomag egy külföldi közvetítőn keresztül az államhoz, hiszen a folyamat elindulásakor Matolcsy még nemzetgazdasági miniszter volt.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.