Közélet

Anyja szerint a katonaság változtatta meg a dallasi rendőrgyilkost

24.hu
24.hu

2016. 07. 11. 21:21

A Dallasban öt rendőrt meggyilkoló Micah Johnson édesanyja szerint a fiát a hadsereg változtatta meg, főleg az Afganisztánban teljesített szolgálat. Delphine Johnson a TheBlaze című internetes portálnak adott videointerjút, amely hétfőn került nyilvánosságra. Ebben egyebek mellett arról beszélt, hogy Micah kisgyermekként rendőr akart lenni, de a hat évig tartó tartalékos szolgálat és az afganisztáni misszió teljesen kifordította őt önmagából.

A katonaság nem olyan volt, amilyennek ő elképzelte, kiábrándult volt

– fogalmazott Delphine Johnson, akin szerint lehet, hogya hadsereg nem felelt meg fia elvárásainak, annak a képnek, amelyet önmagában kialakított róla. Megszólalt a TheBlaze videójában az orvlövész édesapja, James Johnson is. Könnyekkel küszködve, láthatóan nagyon rossz idegállapotban, szinte dadogva mondta: soha nem gondolta volna, hogy a fia ilyesmit követ el. “Ennek semmi előjelét nem láttam” – tette hozzá.

A 25 éves afroamerikai Micah Johnson – akit az afganisztáni szolgálatból hazaküldtek, mert egyik női katonatársát szexuálisan zaklatta – csütörtökön este a hatósági túlkapások ellen rendezett békés tüntetést biztosító rendőröket gyilkolt. Öten meghaltak, hatan súlyos sérülésekkel még mindig kórházban fekszenek. A rendőrség végül robotra szerelt bombával likvidálta őt. Előtte, miközben két órán keresztül tárgyalt a rendőrség képviselőjével, a lövöldözés közben állandóan nevetgélt, énekelt s azt kérdezgette, hogy hány rendőrt ölt már meg. A rendőrség közlése szerint már akkor elmondta a túsztárgyalónak: csakis fehér rendőröket akart meggyilkolni, hogy “megbüntesse” őket a feketék elleni túlkapásokért.

David Brown dallasi rendőrfőnök (maga is afroamerikai) már szombaton azt mondta, hogy az orvlövész csakis fekete túsztárgyalóval volt hajlandó alkudozásokba bocsátkozni, bár Brown arról nem szólt, hogy a rendőrség teljesítette-e a kérést. A The Blaze-nek adott videóinterjújában az édesapa, James Johnson mindezt igen különösnek találta, mert – mint mondta – a fia soha nem hozakodott elő ilyesmivel, a mostohaanyja is fehér asszony.

A rendőrség a merénylő lakását átkutatva arra a meggyőződésre jutott, hogy Micah Johnson további merényleteket akart elkövetni. A Dallas egyik elővárosában lévő lakásban ugyanis bombák készítésére alkalmas anyagokat, nagyon sok kézifegyvert, köztük félautomata kézifegyvereket is találtak.

David Brown, a dallasi rendőrség vezetője hétfőn is sajtótájékoztatót tartott, s ezen közölte, hogy a rendőrség jelenleg Micah Johnson számítógépét és mobiltelefonjait vizsgálja. Ki akarja ugyanis deríteni, voltak-e a férfinak cinkostársai, vagy segített-e neki valaki a merénylet előkészítésében. Azt már feltérképezték, hogy Johnson nagyon aktív volt különböző internetes közösségi portálokon, és számos, magát fekete polgárjogi harcosnak nevező csoportnak jelezte rokonszenvét. A megkeresett csoportok azt mondták a rendőrségnek, hogy nem volt kapcsolatuk Johnsonnal, még csak nem is ismerték őt.

Közben a dallasi rendőrfőnökről is kiderült, hogy rendőrséggel kapcsolatos családi tragédia terhét hordozza. 2010 júniusában, alig pár héttel a kinevezését követően egy fiatal dallasi rendőrt agyonlőttek. A tettes az ő 27 éves fia, David O’Neal Brown volt. Az ifjabb Brown egy békés családapát lőtt le, majd a védelmére siető rendőrt is megölte, aki a halála előtt még egy sorozatot eresztett David O’Neal Brownba. A rendőrfőnök akkor szabadságra ment, de nem mondott le. A helyi lapok tudósítása szerint Brown öccsét, aki szintén rendőr volt, egy kábítószerkereskedő lőtte agyon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.