Közélet

Csömör jobban utálja az iskolák államosítását, mint a vasárnapi boltzárat

Csömör önkormányzata közvélemény-kutatásba kezdett, amely során többek között arról kérdezték az embereket, hogy mit tartanak jobbnak: ha az önkormányzat az iskolák fenntartója és működtetője, vagy az állam. A mini-konzultáció eddig feldolgozott kérdőívei szerint a válaszadók 80 százaléka az önkormányzatoknál hagyná az iskolákat – írta meg a hvg.hu.

Június elején a csömöri iskolák szülői munkaközösségei is az önkormányzati fenntartás mellett voksoltak.

Az önkormányzat csütörtökön kiadott közleménye szerint az iskolai államosítás elutasítása még a vasárnapi boltzárnál is jóval nagyobb.

Fábri István, Csömör polgármestere a hvg.hu-nak elmondta, még zajlik a közvélemény-kutatás, de a nemrég bejelentett totális államosítás miatt döntöttek úgy, hogy közzéteszik az eddig feldolgozott kérdőívek eredményeit. A polgármester kijelentette: ha nem lesz más választásuk, nem fogják aláírni az iskolai államosításról szóló szerződést.

Azt még nem tudni, hogy az önkormányzatoknak meddig kell aláírniuk a szerződést, mindössze annyi biztos, hogy az államnak 2017. január elsejéig át kell vennie az összes önkormányzati működtetésben lévő iskolát. Ez valószínűsíthetűen nem lesz egyszerű, mert az érintett több száz önkormányzattal egyenként kell megegyeznie a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik