Közélet

A Jobbik összeférhetetlenné tenné az offshore-t és a képviselőséget  

Módosítanák az Országgyűlésről szóló törvényt.

A Jobbik azt szeretné, ha a jövőben nem lehetne képviselő, aki tagja vagy részvényese offshore cégnek, gazdálkodó szervezetnek.

Azok az országgyűlési képviselők, akik a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint nem átlátható szervezetnek minősülő cégben tagok vagy részvényesek, összeférhetetlenségi eljárással kell, hogy szembenézzenek.

Az elmúlt hét offshore-botrányai több volt parlamenti képviselőt is érintettek – emlékeztet a Jobbik, amely a jövőre nézve, megelőzésként, tartja szükségesnek a szabályozás kiterjesztését.

A Jobbik az „offshore vállalkozások” körébe sorolna minden olyan

az Európai Unión kívüli székhelyű, a közterheknek a székhely szerinti államban meghatározott alacsony mértékét kihasználva a valós gazdasági tevékenységre tekintettel fizetendő közterhek megfizetésének elkerülése vagy a tényleges tulajdonosi kör eltitkolása

céljából alapított gazdálkodó szervezetet, amely „a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint nem minősül átlátható szervezetnek”.

Az Alaptörvény 4. cikk (3) bekezdés e) pontja alapján mindenféle felszólítás nélkül, automatikusan megszűnne annak a parlamenti képviselőnek a megbízatása, aki ilyen cégben érdekelt. Az Alaptörvény ugyanis ismeri a megszűnési okok között az összeférhetetlenség esetét, így “erre hivatkozással a módosítás megfelel a jogforrási hierarchia csúcsán álló szabályozásban foglaltaknak is” – írta a két előterjesztő, Vona Gábor és Szilágyi György.

Szilágyi György néhány napja azt mondta, hiába ígérte Orbán Viktor 2010-ben, hogy lejárt Magyarországon az offshore-lovagok kora, azóta sem változott semmi. A Fidesz-frakció hiteltelen a kérdésben, hiszen az kevés, hogy

a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerben minden gazdasági érdekeltségről be kell számolni, akár külföldön, akár itthon van bejegyezve, a vagyonnyilatkozat hitelességéért felelősséget kell vállalnia a parlamenti képviselőnek. A vagyonnyilatkozati kötelezettségének minden fideszes képviselő eleget tett.

Szilágyi György szerint ez éppen annyit ér, mint Horváth Zsolt vagyonnyilatkozata, hiszen a volt politikus tizenhat éven át volt a Fidesz országgyűlési képviselője, mégsem tüntette fel offshore cégét a vagyonnyilatkozataiban.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik