Közélet

Nógrádi Györgyöt meglepte a totális káosz Brüsszelben

A biztonságpolitikai szakértő azt mondta: a belga rendőrség és kormányzat nem készült fel a merényletekre.

Nógrádi György az InfoRádióban emlékeztetett rá, hogy a terroristák ott csapnak le, ahol értelme van, ahol akciójukkal bekerülhetnek a világsajtóba. Szerinte a legtöbb muzulmán szélsőséges Európában Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Nagy-Britanniában van, nagy valószínűséggel tehát ezeken a helyeken lehetnek terrorcselekmények.

Ami a belgiumi esetben meglepő volt, hogy totális volt a káosz, holott Belgium számolt azzal, hogy bármikor történhet terrorcselekmény.

A különböző szervezetek, amelyeknek az lenne a feladata, hogy terror esetén fellépjenek, védjék a lakosságot nem voltak felkészültek. Szerinte erre utal, hogy a metróban maradt több ezer ember, a repülőtérről nem tudták az embereket kimenteni, azt mondták, mindenki maradjon a munkahelyén, de nem mondták meg, meddig.  Brüsszelben káosz volt. A rendőrség, a politika, a titkosszolgálatok nem készültek fel arra, hogy egy terrorakció esetén hogyan lehet a károkat lokalizálni – tette hozzá.

Mint mondta, a legjobb szakértők szerint alapvetően azt a célt szolgálta a merénylet, hogy az Iszlám Állam újra átvegye a kezdeményezést.

Négy nappal az egyesszámú terrorista elfogása után a világ ne az európai titkosszolgálatok politikai és rendőri sikeréről beszéljen, hanem arról, hogy az Iszlám Állam most is képes terrorcselekményeket végrehajtani.

Nógrádi szerint Európa és az Egyesült Államok sincs abban a helyzetben, hogy megsemmisítse az Iszlám Államot, a mostani merénylet pedig jelezte, Nyugat-Európa a valóságban felkészületlen.

A valóság azt jelenti, hogy egy terrorcselekmény a lakosságot képes megbénítani, a lakosság nem lehet erre felkészülve, a rendőrség, a hadsereg, a titkosszolgálat pedig nem tudta megakadályozni a merényletet.

Rengeteg olyan sejt van Belgiumban és Belgiumon kívül is, amelyik bármikor kész az Iszlám Állam parancsára robbantani. Az EU és Törökország közötti szerződés már hatályba lépése után napokkal sem működik. Az Iszlám Állam azt a következtetést vonta le, hogy Európa és az USA nem vállalja föl a szárazföldi akciót ellene, és ettől kezdve nagyon nehéz a helyzet. A biztonságpolitikai szakértő szerint egyértelmű az összefüggés a törökországi és a brüsszeli merényletek között, hiszen Törökország nemrég üzent hadat az Iszlám Államnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik