Közélet

PSZ: 16 óra után tiltakozzanak a tanárok!

Galló Istváné (galló istvánné)
Galló Istváné (galló istvánné)
A Pedagógusok Szakszervezete szerint minden tanárnak magának kell döntenie, csatlakozik-e Pukli István felhívásához.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint minden pedagógus alkotmányos joga, hogy egyénileg vagy közösségben kifejezze véleményét a kormány oktatáspolitikájáról. A vélemény kinyilvánításának számtalan formája lehet.

Ennek megválasztásakor a köznevelés intézményeiben a legfontosabb szempont a gyermekek, tanulók felügyeletéről való gondoskodás, amely jelen helyzetben meg kell, hogy előzze a véleménynyilvánításhoz való jog gyakorlását is.

A véleménynyilvánítás szabadságának jogát ugyanúgy az Alaptörvény biztosítja, mint a gyermek jogát a védelemhez, ezért a PSZ – a két alkotmányos jog összevetése alapján – úgy ítéli meg, a köznevelési intézményekben dolgozóknak kell dönteniük arról, hogy a Tanítanék Mozgalom felhívása alapján 2016. március 30-án élnek-e a véleménynyilvánítás jogával.

A szakszervezete azt javasolja, hogy e véleménynyilvánításra munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor, és a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló se maradjon felügyelet nélkül.

A véleménynyilvánításban való részvételre vagy attól való távolmaradásra senki nem késztethető. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, él-e a véleménynyilvánítás jogával vagy attól távol marad.

A szakszervezet szerint nem lehet munkajogi következménye a véleménynyilvánításnak, ha arra a javasolt időpontban kerül sor, és gyermek, tanuló nem marad ellátatlan. A Pedagógusok Szakszervezete kéri az alapszervezeti titkárokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az igazgatókkal ahhoz, hogy az intézményben foglalkoztatottak élni tudjanak alkotmányos jogaikkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik