Budapest, 2016. március 10.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) kezet fog Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Hotel Budapest konferenciatermében 2016. március 10-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Közélet

Matolcsy már évek óta készülhetett a 250 milliárd eldugására

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 03. 14. 16:01

Elvesztette közvagyon jellegét. Ez azért elég unortodox. Áder János ugyan az Alkotmánybírósághoz küldte a Magyar Nemzeti Bankról és a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosítását, előzetes normakontrollt kért, de a jegybankelnök már nemzetgazdasági miniszterként készülhetett erre. Vagy csak a szerencsés véletlenek játszottak össze.

Az Alaptörvény a nemzeti vagyonnal kapcsolatban a teljes nyilvánosságot írja elő. A nemzeti vagyon felhasználására még szerződést sem lehet kötni olyan céggel, amely nem átláthatóan működik, mondta lapunknak korábban Szabó Máté Dániel alkotmányjogász, a TASZ munkatársa, aki szerint a kormány még a saját Alaptörvényét sem tartja be.

Az MNB ráadásul nem hivatkozhat üzleti titokra. A jegybanknak nincsenek versenytársai, nincsenek ilyen védendő üzleti érdekei, mondta Szabó.

De ez csak az egyik dolog. A jegybanki alapítványokba befolyó pénz az MNB árfolyamváltozásából származó nyereség, amivel normál esetben tulajdonosa, a magyar állam, illetve annak képviselője, vagyis a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy 2010. május 29-től 2013. március 3-ig volt nemzetgazdasági miniszter, a következő naptól lett a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Megágyazott magának

Még tárcavezető volt, amikor módosították a jegybanktörvényt, 2012-ben, Matolcsy terjesztette a Ház elé a szöveget. Ekkor úgy tűnt, meghátrált a kormány, ugyanis a módosító átment, a Monetáris Tanács hatáskörében stratégiai döntések maradtak, az igazgatósághoz pedig a nyereség felhasználásnak jogát delegálták.

A meghátrálás azonban csak látszólagos volt, ekkor már borítékolni lehetett, hogy Matolcsy lesz a következő jegybankelnök.

A módosító után az MT-nek már nem kell megküldeni napirendjét a kormánynak, és a monetáris tanács ülésein a kormányt nem képviselheti szavazati jog nélkül a miniszter vagy az általa felhatalmazott személy.

Másnak ehhez semmi köze

Egyik utolsó tetteként pedig – négy nappal MNB-elnökségének kezdete előtt – az új törvényhez igazította a központi bank alapító okiratát, ami március 4-én lépett életbe.

Ezt követően az állam már nem láthatja, hogy Matolcsy elnökként, Windisch László, Gerhardt Ferenc és Nagy Márton (korábban Balog Ádám, de ő már távozott) alelnökként mire költik a közpénzt.

A hat alapítvány, ahová a kicsivel több mint 250 milliárdot tüntették el a szemünk elől – ha az Ab nem csinál valamit – a következő:

  • a Pallas Athéné Domus Alapítvány,
  • a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány,
  • a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány,
  • a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány,
  • a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány és
  • a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány.

Fun fact: a görög mitológiában Pallas Athéné a bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője. (Kiemelés: Tóth Richi)

A nyitóképen Orbán Viktor kezet fog Matolcsy Györggyel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján, 2016. március 10-én.
MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.