AppleMark
Közélet

Magyar Helsinki Bizottság: arcátlanság kell a népszavazáshoz

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 24. 14:23

Az emberi jogi szervezet szerint most az tud kezdeményezést indítani, aki biztonsági őrökkel jelenik meg.

A népszavazás jelenlegi szabályozása abszurd. Most az tud benyújtani népszavazási kezdeményezést, aki elég arcátlan ahhoz (finoman fogalmaztunk), hogy biztonsági őrökkel jelenjen meg a Nemzeti Választási Iroda nevű közintézményben, és sokuk kezébe egy általa aláírt kezdeményezést juttat, hogy biztosra menjen

– írta a Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon közzétett gondolataiban.

Két gondolat a népszavazás szabályozásáról és a Nemzeti Választási Irodáról a tegnapi szégyenletes események kapcsán1….

Közzétette: Magyar Helsinki Bizottság / Hungarian Helsinki Committee – 2016. február 24.

Szerintük megoldás lehetne akár az NVI javaslata is, amely szerint azonos tárgyban a párhuzamos kezdeményezések is engedélyezhetőek, de csak az tarthat népszavazást, aki hamarabb összegyűjti a 200 ezer aláírást. Vagy az is lehetséges, hogy az azonos tárgykörben benyújtott kezdeményezések esetén a későbbi érkezettek tárgyában felfüggesztik az eljárást, és ha a korábbit elutasítják, akkor előveszik az utóbb érkezett kezdeményezést. Ebben az esetben nincs többször benyújtás és nincs szükség kigyúrt emberekre egy demokratikus alapjog gyakorlásához.

Az emberi jogi szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az NVI nyilatkozata szerint azért nem hívtak tegnap rendőröket a feszült helyzetben, mert a bejáratnál olyan emberek álltak, akik állításuk szerint népszavazási kezdeményezést akartak benyújtani.

Tehát az NVI úgy gondolja, a magyar közintézményekben a tegnapi jelenetek normálisak, intézkedést nem igényelnek. Pedig beszámolók szerint volt olyan időszak is, amikor a “biztonsági” emberek döntötték el, hogy ki mehet be az épületbe, és ők döntötték el azt is, hogy ki tudja leadni először a kezdeményezését

– írták.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.