Közélet

Hirtelen nagyon készséges lett a tanárokkal a Klik

Dagadhat a kockás ing: új érdekképviseleti szerv jöhet létre, alulról jövő kezdeményezésként.

Igyekszik konszolidálni kapcsolatát a Klik a forrongó tanárokkal – a HVG.hu arról ír, hogy célegyenesbe fordult az új pedagógus érdekvédelmi szervezet, a Központi Közalkalmazotti Tanács létrehozása. Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Szűcs Tamás, aki hasonló tisztséget tölt be a Földes Ferenc Gimnáziumban, leült tárgyalni Koltai-Kaufmann Katalinnal, a Klik alelnökével. A keddi megbeszélés során az intézményfenntartó hihetetlenül együttműködő volt – mondták.

A miskolciak még tavaly nyáron keresték meg az oktatási tárcát és a Kliket, mert úgy látták, szükség van olyan érdekvédelmi szervezet megalakítására, amely tárgyalópartnere lehet az intézményfenntartónak. Az iskolákban működő közalkalmazotti tanácsok súlytalanná váltak, mert a döntéseket már nem helyben, hanem magasabb szinten hozzák meg.

Ugyanakkor a Klik az elmúlt fél évben még csak nem is reagált a felvetésre, most viszont nagyon nyitottnak mutatkozott, nyilván nem függetlenül a pedagógustüntetésektől és Czunyiné Bertalan Judit leváltásától.

Az elképzelések szerint a Központi Közalkalmazotti Tanács 15 főből állna, a hét régió 2-2, Budapest 3 tagot delegálna. A rendszer sejtjeit az iskolai tanácsok alkotnák, ezeket továbbra is a tantestületek választanák meg. A Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsainak Fóruma már megalakult.

Szűcs Tamás azt mondta: a Klik rendkívül együttműködőnek bizonyult, sőt, több mint 5100 helyre szétküldte a miskolci közalkalmazotti tanácsok felhívását, és ígéretet tettek arra, hogy helyiségeket, sőt a Klik információs hálózatát is biztosítják a KKT működéséhez. Április elején már működhet az új szervezet. A kezdeményező szerint ez valódi, alulról jövő kezdeményezés, ami így erősebb legitimációval rendelkezik majd, mint például a Pedagógus Kar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik