AppleMark
Közélet

Hirtelen nagyon készséges lett a tanárokkal a Klik

24.hu
24.hu

2016. 02. 19. 12:21

Dagadhat a kockás ing: új érdekképviseleti szerv jöhet létre, alulról jövő kezdeményezésként.

Igyekszik konszolidálni kapcsolatát a Klik a forrongó tanárokkal – a HVG.hu arról ír, hogy célegyenesbe fordult az új pedagógus érdekvédelmi szervezet, a Központi Közalkalmazotti Tanács létrehozása. Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Szűcs Tamás, aki hasonló tisztséget tölt be a Földes Ferenc Gimnáziumban, leült tárgyalni Koltai-Kaufmann Katalinnal, a Klik alelnökével. A keddi megbeszélés során az intézményfenntartó hihetetlenül együttműködő volt – mondták.

A miskolciak még tavaly nyáron keresték meg az oktatási tárcát és a Kliket, mert úgy látták, szükség van olyan érdekvédelmi szervezet megalakítására, amely tárgyalópartnere lehet az intézményfenntartónak. Az iskolákban működő közalkalmazotti tanácsok súlytalanná váltak, mert a döntéseket már nem helyben, hanem magasabb szinten hozzák meg.

Ugyanakkor a Klik az elmúlt fél évben még csak nem is reagált a felvetésre, most viszont nagyon nyitottnak mutatkozott, nyilván nem függetlenül a pedagógustüntetésektől és Czunyiné Bertalan Judit leváltásától.

Az elképzelések szerint a Központi Közalkalmazotti Tanács 15 főből állna, a hét régió 2-2, Budapest 3 tagot delegálna. A rendszer sejtjeit az iskolai tanácsok alkotnák, ezeket továbbra is a tantestületek választanák meg. A Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsainak Fóruma már megalakult.

Szűcs Tamás azt mondta: a Klik rendkívül együttműködőnek bizonyult, sőt, több mint 5100 helyre szétküldte a miskolci közalkalmazotti tanácsok felhívását, és ígéretet tettek arra, hogy helyiségeket, sőt a Klik információs hálózatát is biztosítják a KKT működéséhez. Április elején már működhet az új szervezet. A kezdeményező szerint ez valódi, alulról jövő kezdeményezés, ami így erősebb legitimációval rendelkezik majd, mint például a Pedagógus Kar.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.