Közélet

Több pénzt adna a kormány az állami gondozottaknak

Nyolc év után emelkedhet az állami gondozásból kikerülők otthonteremtési támogatása a gyermekvédelmi törvénynek a Magyar Nemzet birtokába került tervezete szerint.

Csütörtöki számában a lap emlékeztet arra, hogy az otthonteremtési támogatás összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez van kötve, így nyolc éve nem emelkedett, és 2008-as értékének mára mindössze 77,4 százalékát éri.

A tervezet szerint valamennyi kategóriában 199 500 forinttal nőne az állami gondozottaknak 18 éves korukban kifizetett összeg, akiknek 1,3-1,9 millió forint járna, attól függően, hány évet töltöttek a szakellátásban. Az emelés mértéke 11-15 százalékos lenne, amivel a támogatás még mindig nem nyerné vissza 2008-as értékét – írta a lap.

A Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár által jegyzett módosítás számos szigorítást vezetne be, hogy a fiatalok kizárólag lakhatásra fordíthassák a pénzt. A támogatás ugyanakkor a jövőben is felhasználható lenne albérletre is, ám az állami gondozásból kikerültek az összeg kimerültével hamar az utcára kerülhetnek – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik