Közélet

2,7 millió magyar tart távolságot a pártoktól, a Fideszt a közszféra 31 százaléka szereti

Az emberek 39 százaléka menne el voksolni.

Új céget alapított az Ipsos egykori véleménykutatási igazgatója, Závecz Tibor. A ZRI Závecz Research Kutatóintézet első közvélemény-kutatása szerint a pártok rangsorát a Fidesz vezeti a választókorú népesség 27 százalékának támogatásával. A Jobbik a második legerősebb párt (14%), az MSZP a harmadik (10%). A DK-nak 5, az LMP-nek 3 százalékos a tábora és az Együtt ér el 1 százalékot.

A magyarok nagyjából egyharmadának nincsen kedvelt pártja és a politikai aktivitás mértéke is alacsony. Az emberek 39 százaléka menne el voksolni, ezért a biztos pártválasztók (a részvételükben eltökélt és pártpreferenciával rendelkezők) körében mért adatok is tájékoztató jellegűek. A Fidesz 48, a Jobbik 17, az MSZP 15 százalékos. A DK-nak 9, az LMP-nek 4, az Együttnek 2 százaléknyi a támogatója az aktív választók csoportjában.

A ZRI legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatása a szavazásra jogosultak kétharmadának, nagyjából 5 millió 300 ezer főnek van kedvelt pártja. A Fidesz-tábor 2,2 milliós, a Jobbiknak nagyjából fele ennyi (1,1-1,2 millió), az MSZP-nek 800 ezer támogatója van. A Demokratikus Koalíciónak 400 ezer híve van, az LMP-nek körülbelül 250 ezer. A pártoktól távolságot tartók csoportjában jelenleg 2,7 millió választópolgár tömörül.

A Fidesz tábora széles társadalmi alapokon nyugszik. 24 százalékosnál kisebb támogatottsága egyetlen lakossági csoportban sincs. Támogatottsága a szakképzetlen fizikai munkások és a nyugdíjasok körében a legkisebb, míg legnagyobb előnye a véleményformáló rétegekben van, a diplomások körében 36, az aktív, szellemi dolgozók csoportjában 34 százalékon áll. A Jobbik itt 11-12 százalékkal követi.

Noha a közszférában (főleg az oktatási, az egészségügyi szektorban) felerősödtek a kormánykritikák, a bürokráciacsökkentés is érzékeny téma, a Fidesz itt is jelentős előnnyel vezet. A közalkalmazottak, köztisztviselők 31 százaléka a Fideszt pártolja, a Jobbiknak 11, az MSZP-nek 6 százalékos támogatottsága van, a többi politikai erő még kisebb mértékben vonzó. Ugyanakkor az is feltűnő, hogy a közszférában az átlagosnál nagyobb a tanácstalanság, passzivitás: 40 százalékuk távolságot tart a politikától. A Fidesz-tábor véleménye a közállapotokról elég karakteres: 78 százalék szerint jó irányba tart az ország, 18 százalék a kritikus.

A Jobbik hívei is sokféle társadalmi csoportból verbuválódnak, a párt kifejezetten erős a szakmunkás végzettségűek körében, 27 százalékos eredményével kismértékben megelőzi a 25 százalékos Fideszt. Ugyancsak átlag feletti támogatottságot élvez a húszas éveikben járók között (19%), de itt lemarad a kormánypárttól (26%). A 60 év felettieknél viszont nem népszerű, 6 százalékot kapna. E körben a Fideszen és az MSZP-n kívül a DK is megelőzi (25, 22, 9%). Hasonló a helyzet az alacsony iskolázottságúaknál is, ahol az előbb említett pártoknak több szavazója van (26, 18, 8%), mint a Jobbiknak (6%). A nemzeti radikális párt hívei elégedetlenek a mai Magyarországgal, 85 százalék szerint tévúton járunk, 10 százalék szerint helyes az irány.

Az MSZP leginkább az idősek körében maradt beágyazott párt. A nyugdíjasok körében tartja a lépést a Fidesszel, statisztikai értelemben azonos a táboraik mérete (24 illetve 22 százalék). Az életkor rendkívüli módon befolyásolja a szocialisták támogatottságát. A húszas korosztályban 2, a harmincas-negyvenesben 4 százalékon áll, míg az ötvenesek 14, a náluk idősebbek 22 százaléka voksolna az MSZP-re. Az iskolázottság is erős hatással van a szocialisták megítélésére: az alapfokú végzettségűek 18 százaléka preferálja, a szakmunkás képzettségűek 7, az érettségizettek 9 százaléka számít támogatónak, míg a diplomásoknak csak 4 százaléka. Az MSZP-sek rendkívül elégedetlenek a honi viszonyokkal: 93 százalékuk szerint rosszul alakulnak dolgaink.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik