Közélet

Focistadionnyi pénzt kér Botka az új szegedi hídra

A városba várják Orbán Viktort, a polgármester szerint Szeged és a kormány egymásra van utalva.

36 milliárd forintból épül meg az elkövetkező években az új szegedi Tisza-híd, melyen közúti és vasúti közlekedés is lesz – mondta Botka László polgármester a városházán, ahol Szeged legnagyobb adózóinak mutatta be a város költségvetését. A hídon kétszer egysávos közút, egyvágányos nagyvasút, egyirányú kerékpárút, és mindkét oldalon járda is lesz – számolt be a Délmagyarország.

A hidat az önkormányzat a MÁV-val és a Nemzeti Infrastruktúra Zrt-vel közösen építi meg. 18,5 milliárd forintot EU-támogatásból fizetnek, 7,5 milliárdot a MÁV tesz hozzá. A maradék tízmilliárdról Botka feltette a kérdést: megér-e egy focistadionnyi pénzt a kormánynak a régió közlekedésének fejlesztése? Feltehetően meg – tavaly a kormány két határozatban is elkötelezte magát az új híd megépítése mellett.

A szegedi nagyállomást intermodális csomóponttá alakítanák, buszra és tramtrainre is fel lehet itt szállni. A tramtrain villamoshoz hasonló tömegközlekedési eszköz – városon belül a villamossíneken közlekedik, de két település között a nagyvasúti síneken képes nagy sebességgel haladni. Nagy előnye, hogy belvárostól belvárosig lehet vele közlekedni átszállás nélkül. Már dolgoznak azon, hogy Szegedet és Hódmezővásárhelyt így kössék össze, az új hídnak köszönhetően pedig Szeged és Makó között is közlekedhet majd tramtrain.

A beruházás a Délmagyarország szerint fontos téma lehet Orbán Viktor szegedi látogatásán, a miniszterelnököt a Modern városok program keretében várják a csongrádi megyeszékhelyre. Botka László azt mondta: Orbán a városi költségvetés elfogadása, február 12-e után jöhet Szegedre. Szeged és a kormány közös felelőssége, hogy maradéktalanul felhasználják az uniós forrásokat, ebben a kérdésben egymásra vannak utalva – hangsúlyozta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik