Közélet

Újraindítják a holokausztpert a MÁV ellen

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 04. 09:51

A fejlesztési tárca tudomásul veszi az az amerikai fellebbviteli bíróság döntését, de szerintük a magyar bíróságnak kellene eljárnia.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) meggyőződése, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk – reagál a Magyar Nemzetnek a minisztérium a múlt pénteki amerikai döntésre. A Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság ugyanis újratárgyalásra visszautalta első fokra azt a pert, amelyet még 2010-ben indított holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja a magyar állam, a MÁV, illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt. (a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódja) ellen.

A 14 felperes azzal vádolta meg az alpereseket, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában. Közülük 12-en élték túl Auschwitzot vagy valamelyik más haláltábort. Négyen amerikai, ketten kanadai, heten izraeli állampolgárok, egy közülük pedig osztrák. A 2010-es keresetben 5 millió dollár (1,4 milliárd forint) vagyoni kártérítést követeltek.

Az NFM szerint a fellebbviteli bíróság múlt pénteken a nem vagyoni jellegű igények tekintetében helybenhagyta a permegszüntetést, Magyarországgal szemben teljes körben megszüntette az eljárást.

A magyar állam az ügyben eljárt nemzetközi ügyvédi irodának (Weil, Gotshal & Manges) 2011 óta összesen mintegy 38 millió forintot fizettek ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.