Közélet
munkavédelmi sisak (Array)

Meglepő kutatás: Lohad a munkakedv

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 03. 08:17

A munka azoknak még fontos, akik aktívak a munkaerőpiacon, de számukra is egyre kevésbé.

A Tárki egy nagy nemzetközi összehasonlító kutatás alapján azt elemzi, hogy az európaiak mennyire látják a munkát életük legfontosabb értékének, és ez miként változik életkoruk és a vizsgált időszak függvényében. Kezdetben a munka – a barátokhoz, a családhoz és a szabadidőhöz viszonyítva – az életkor emelkedésével egyre fontosabbá válik. A 43–52 évesek számára a legfontosabb.

Ezután gyorsan veszít fontosságából, a nyugdíjas évek kezdete körül (60 év felett) már egyéb tényezők válnak lényegessé az emberek életében. A kutatás három időszakot (1990-1994/1995-1999/2005-2009) vetett össze, de ez az összefüggés jellemző volt mindháromban.

Ugyanakkor a kilencvenes évek elején több korosztálynak is fontosabb volt a munka az élet más dolgaihoz képest: e csoportok között még az ötvenes éveiket taposók, a hatvanas éveik végén járók is megjelentek. Ez már nem volt igaz a kilencvenes évek végén, amikor az ötvenedik év betöltése a munka fontosságának gyors és töretlen csökkenésének kezdete volt.

A 2005–2009 közötti időszakban a munka az élet más területeihez képest a két korábbi időszaknál kisebb mértékben volt fontosabb a 38–52 éves korosztályban, az öregedéssel fontossága az átlagosnál sokkal alacsonyabbra süllyedt. Továbbá minden korosztály esetében elmondható, hogy a munka relatíve kevésbé fontosabbá vált a 2005–2009-es időszakra a korábbi időszakokhoz képest.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.