Közélet

Etikai eljárást indít az ELTE rektora G. Fodor Gábor ellen

Az általa szerkesztett portálon megjelent szexista, rasszista és emberi méltóságot sértő tartalmak miatt.

A G. Fodor Gábor által főszerkesztőként jegyzett internetes oldalon megjelent szexista, rasszista, mások személyiségi jogait és emberi méltóságát sértő tartalmak teljes mértékben összeegyeztethetetlenek az egyetem által vallott értékekkel – tudatta közleményében az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ahol a Fidesz stratégájaként is tevékenykedő G. Fodor Gábor a Politikatudományi Intézetben oktatóként dolgozott, a mostani tanévben pedig fizetés nélküli szabadságon van.

A szóban forgó, Habony Árpád résztulajdonában lévő, kormánypárti politikai bulvároldal azzal keltett botrányt, hogy Tóbiás József MSZP-elnök családját alpári, személyeskedő stílusban támadta, mely ellen jobboldali politikusok és publicisták is felemelték szavukat. Igaz, a kormánypárt alelnöke, Németh Szilárd arra a kérdésre, hogy megvonják-e az oldaltól a kormányzati hirdetéseket, azt mondta: nem feladatuk, hogy „cenzúrázzanak”, noha az oldalról hiteles látogatottsági mérések sem állnak rendelkezésre, amivel a közpénzköltést igazolni lehetne.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem közölte: a G. Fodor Gábor felelősségébe tartozó oldalon tapasztalható megnyilvánulásokat a leghatározottabban elítélik. „ Mivel az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Küldetésnyilatkozatában és az Etikai Kódexében megfogalmazott alapvető értékek tiszteletben tartását az egyetemen kívüli nyilvánosságban folytatott tevékenység során is megköveteli az ELTE-polgároktól, az Egyetem rektora etikai eljárás megindítását kezdeményezi” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik