Közélet

Felcsútos mezben focizó kisfiú a tankönyvben

Lackfi János (Array)
Lackfi János (Array)
Lackfi János versét illusztrálták így a harmadikosoknak. A költő nagyon higgadtan reagált.

Lackfi János: A nyerő című verse a Hétszínvirág című olvasókönyvbe került be, illusztrációval. Egy olyan kisfiúval, aki Felcsúton, az Orbán Viktor által alapított futballakadémián focizik. Az Origónak a költő azt mondta, hogy ezzel ő is csak Facebookon szembesült.

Röhögtem rajta egyet: faramuci, groteszk történet ez, amiből mindennap akad kettő. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne tűnne az illusztráció buzgómócsingságnak vagy bambaságnak: nem hiszem, hogy valaki felülről szorgalmazta volna.

A portál megkérdezte a kiadót, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet (OFI), miért került éppen egy Felcsút-felirat az illusztrációra. Érdemben nem válaszoltak, Lackfi János viszont abban sem biztos, hogy kell-e bármilyen felirat a mezre,

hiszen ha FTC szerepelt volna rajta, akkor miért nem MTK, de ha MTK, akkor miért nem Újpest? Ez rávilágít arra is, mennyiféle szemüveget tudunk hordani, és milyen szomorú, ha mindig csak egyfélét viselünk. Legalábbis ahogy a Facebook-hozzászólásokat elnézem, az emberek egyik fele szerint az ország csupa morgás és rosszindulat, a másik fele szerint viszont diadalmenet a szebb jövő felé. Valószínűleg egyik állítás sem tartalmazza a teljes valóságot. Az ennél sokkal színesebb.

Lackfi kellemetlennek, kicsit ízléstelennek tartja az esetet, de a abból hosszú távú következtetéseket nem von le, nem fontolgat további lépéseket.

Más kérdés lenne, ha gyűlöletkeltésre használták volna a versemet, de ez a helyzet azért határeset: legfeljebb azokban kelthet gyűlöletet, akik amúgy is piros posztónak látnak mindent, ami a kormányoldalról érkezik, ahogyan más pedig az ellenkezőjét látja annak. Néhány kommentelővel ellentétben nem gondolom, hogy emiatt válna Magyarország Észak-Koreává. Ez kicsit olyan, mint egy gyufa meggyújtása miatt vulkánkitörést vizionálni.

Az OFI az Origo kérdésére jelezte, jövőre a képet lecserélik, az összes tankönyvüket folyamatosan felülvizsgálják, aktualizálják a beérkezett észrevételek alapján, szívesen vesznek minden javaslatot, észrevételt a tankönyvekkel kapcsolatban.

Oldásként álljon itt a vers, csak úgy.

Lackfi János: A nyerő

Focizni nagyszerű,
én nyerni szeretek,
nem tudom, miért nem
értik a többiek.

Miért van, hogy mindegyik
ő is nyerni akar?
Pedig ha ő nyeri,
az engemet zavar.

Inkább rúgom a gólt,
akár egy lassítás,
közben integetek,
s tombol mindenki más

De mikor cselezek,
trükközök-fordulok,
s a labdám elveszik,
hát az undok dolog

Szóval ha valaki
én velem focizik,
jobb, ha hagyja magát…
legalább egy kicsit!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik