Erdő Péter szentmise (mise, szentmise, erdő péter bíboros,)
Közélet

Erdő Péter a férfi és a nő egyenlő méltóságáról

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 27. 13:24

Ha elfelejtjük a családot, az életünket felejtjük el - mondta a bíboros a budapesti Szent István-bazilikában.

Az esztergom-budapesti érsek a szent család ünnepén tartott szentmisén arról beszélt, hogy a család fogalmát ma sokan kerülik, sokan gondolják, hogy “korszerűtlen, csupán a társadalom által megalkotott régi intézményt jelöl, amelyet kényünk-kedvünk szerint, mondjuk többségi alapon vagy ideológiák mentén újragondolhatunk, másképp határozhatunk meg, sőt talán el is felejthetünk”.

Ám ha ezt elfelejtjük, akkor az életünket felejtjük el, mert a család nem emberi alkotás, hanem a teremtő Isten tervének a része.

A bíboros figyelmeztetett rá, hogy a család intézményét Isten alkotta, ő határozta meg alaptörvényeit, nem a pápa vagy az egyház, az nem a világi közvélemény vagy a hatalmak tetszésétől függ. A házasság és a család – idézte a Katolikus Egyház Katekizmusát – a házastársak javára, gyermekek nemzésére és nevelésére van rendelve. Ez azt jelenti, hogy “nem mi, nem a házastársak döntik el, hogy mi legyen a tartalma a családnak, vagy mi legyen a házasság jelentése, hanem mindez előre meg van határozva” – tette hozzá.

Az Úr a családban felragyogtatja arcát, mert a házastársak egymásban Krisztust látják, a gyerekekben pedig – mint új emberekben – az Isten képére teremtett emberi lényt.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a család élete belső, szüntelen dinamizmus, a nap mint nap “apróbb-nagyobb önmegtagadások és áldozatok árán megharcolt szeretet körforgása”. Ezért a gyermek elfogadása és szerető nevelése is a házasság és a család belső logikájából és lényegéből következik. Ez a szeretet kívánja meg a férfi és a nő egyenlő méltóságát is.

A bíboros felidézte: az októberi, a családról szóló püspöki szinódus az egész világ püspökeinek tapasztalata alapján állapította meg, hogy mindenütt léteznek családokból álló közösségek, amelyek segítik egymást, sőt, másokat is. Ezek a közösségek be tudják fogadni a sérült vagy csonka családban élőket, van mondanivalójuk a magányosaknak is.

A családban élő szeretet mindig túláradó erőt is jelent.

“Ha van belső logikája a reménytelenségnek, a bezárkózásnak, a félelemnek vagy az önzésnek, akkor még inkább van ilyen logikája és energiája az Isten szándéka szerint való személyes szeretetnek” – fogalmazott a szentmisén Erdő Péter.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.