Közélet

Kétes hírű kitüntetéssel villogott a pécsi egyetem rektora

Hatalmas sikerként jelentette be a napokban a Pécsi Tudományegyetem, hogy Bódis József rektor Oxfordban átvehette a Europe Business Assembly nevű szervezet „Legjobb regionális egyetem” díját. Csak épp komoly szépséghibája van a történetnek.

Hatalmas sikerként jelentette be a napokban a Pécsi Tudományegyetem, hogy Bódis József rektor Oxfordban átvehette a Europe Business Assembly nevű szervezet „Legjobb regionális egyetem” díját. Csak épp komoly szépséghibája van a történetnek.

Az egyetem a honlapján azt írja, hogy az Oxford Europe Business Assembly (EBA) Egyesült királyságbeli nemzetközi szervezet rangos díját ítélték oda a Pécsi Tudományegyetemnek. Ezt a díjat korábban még sosem kapta meg magyar felsőoktatási intézmény. A díjat kedden este vette át Oxfordban, Bódis József, a PTE rektora.

A szervezet több kategóriában adományoz díjat a nemzetközi üzleti élet és a felsőoktatás szereplői számára és idén a „Legjobb Regionális Egyetem” díját a Pécsi Tudományegyetemnek ítélték oda, írják, Bódis pedig megkapta az „Év legjobb vezetője” címet.

A díj átvételekor azt mondta, „megtisztelő ez az elismerés, és bízom benne, hogy elnyerésével egyetemünk tovább tudja erősíteni a nemzetközi felsőoktatási és kutatási térben betöltött szerepét, láthatóságát. Továbbra is egyik legfőbb stratégiai célunk a PTE nemzetköziesítése, melynek révén öt év alatt a beérkező nemzetközi hallgatók létszámát szeretnénk megduplázni, ezáltal mintegy 5000 főre emelni. A nemzetközi felsőoktatási rangsorokban elért idei helyezéseink, valamint ez a díj is megerősít abban a hitemben, hogy reális ez a célkitűzés.”

Egy jól menő vállalkozás

Csak épp a történetnek komoly szépséghibája van, írja az Index. Amikor két évvel ezelőtt Szerbiában és a többi dél-szláv államban megszaporodtak az egyetemek, cégek és üzletemberek EBA-díjai, oknyomozók kiderítették, hogy valójában egy jól menő vállalkozás adja az elismeréseket.

Az EBA egy 2000 óta működő üzleti vállalkozás, amit Ivan Szavvov, ukrán állampolgár alapított, aki Oxfordban végzett. A szerb díjazottakról kiderült, fizettek az elismerésért, a belgrádi polgármesternek például 11 ezer eurójába került az „Év menedzsere” kitüntetés.

A lap azt írja, néhány évvel ezelőtt egy osztrák kutató is felfigyelt arra, hogy még egy kevéssé ismert balkáni magánegyetemnek is jutott az oxfordi kitüntetésekből.

Az oknyomozás vége az lett, hogy rendre az EBA jelentkezett azzal, hogy hosszabb ideje követték munkásságukat, és a több nemzetközi összehasonlítás alapján úgy döntöttek, hogy az illetők díjat érdemelnek bizonyos kategóriába.

Pécsen is kopogtattak

Az Indexnek a Pécsi Tudományegyetem rektora azt mondta, ez most is így volt, október 16-án kereste meg az EBA őket. Tarrósy István az egyetem külügyi igazgatóságának vezetője azt mondta, nem  tartják lejáratódott szervezetnek az EBA-t, de az a rektornak sem derült ki, ki jelölte a „Legjobb regionális egyetem” díjra a PTE-t.

Állítják, utánanéztek a levelet küldő szervezetnek, és meggyőződtek róla, hogy komoly promóciós lehetőségek rejlenek a dologban.

A külügyi igazgató szerint a díjért magáért nem fizettek, de tény, hogy ezzel az elismeréssel bekerültek egy klubba, amelyben a promóciót az EBA vállalta magára.

A Legjobb regionális egyetem díjat 5 évig, december 15-től, az oxfordi ünnepségtől 2020-ig használhatják Pécsen. Az EBA-tagságért egyfajta regisztrációs díjat kellett leróni, összesen mintegy 1,6 millió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik