Alairas(430x286)(1).jpg (aláírás)
Közélet

Szignót akar a Jobbik és az MSZP is

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 21. 11:30

Az MSZP a több fizetésért, a Jobbik a kevesebb korrupcióért gyűjti az aláírásokat.

A Jobbik aláírásgyűjtő kampányában négy témával kapcsolatban foglalhatnak állást az emberek.

Egyetért-e azzal, hogy kvóta vagy visszatoloncolás útján idegen országok polgárait ne telepítsék Magyarországra?

A Jobbik e kérdésben népszavazással gyakorolna nyomást Brüsszelre, mivel a Fidesz lesöpörte az asztalról ezt az  indítványt, a radikális párt szerint a kormánypárt aláírásgyűjtő akciója hiteltelenné vált. (Eddig 750 ezren írták alá – a szerk.)

Egyetért-e azzal, hogy a mentelmi jogot el kell törölni, s a politikusbűnözők által elkövetett gazdasági bűncselekmények ne évülhessenek el?

A Jobbik szerint a mentelmi jog idejétmúlt politikusi privilégium. A gazdasági bűncselekmények egy parlamenti ciklus alatt elévülnek, így a politikusbűnözők elkerülhetik az elszámoltatást.

Egyetért-e azzal, hogy minden politikust kötelező vagyonosodási vizsgálat alá kell vonni négyévente?”

A Jobbik szerint a politikusi vagyonokat egy hatóságnak kellene vizsgálnia és nyilvánosságra hoznia, ha korrupció révén megszerzett, bizonytalan eredetű vagyont tár fel.

Egyetért-e azzal, hogy a politikusokat gazdasági bűncselekmények elkövetése esetén dupla büntetéssel, valamint teljes vagyonelkobzással lehessen sújtani?

A radikális párt szerint egy közéleti szereplőnek példát kell mutatnia, és mivel jóval nagyobb károkat tud okozni, ha egy politikus korrumpálódik, súlyosabb büntetést is kellene kapnia. A választók véleményét a https://szavazas.jobbik.hu oldalon és a közterületi standoknál felállított jobbikos aláírásgyűjtő íveken várja.

Az MSZP több fizetést akar

Az MSZP aláírásgyűjtésbe kezdett Budapesten, a szocialisták a bérek emelésére akarják rábírni a kormányt. Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke úgy fogalmazott, követelésük nem jóléti juttatásra irányul, hanem egy olyan gazdaságfilozófia bevezetésére, amely középpontjában az “országot a hátán hordó” munkavállalók állnak, azok, akiket a Fidesz “megnyomorított”.

Az MSZP szeretné kikényszeríteni, hogy a közszférában senki ne kereshessen havonta nettó 150 ezer forintnál kevesebbet. Kunhalmi Ágnes hozzátette, a főiskolát végzetteknél ennek az összegnek 175 ezer forintnak, az egyetemi diplomásoknál 200 ezer forintnak kell lennie.

A politikus ugyanilyen fontosnak nevezte, hogy a minimálbér úgy érje el a nettó 100 ezer forintot, hogy közben a munkaadók terhei csökkennek. Ehhez új, többkulcsos adórendszer kell, amelyben a tehetősek “megfizethető, normális mértékű” adókat fizetnek, míg a kiskeresetűekre minimalizált terheket rónak ki.

Az MSZP budapesti elnöke szerint ez a változtatás 380-400 milliárd forintos éves kiadást jelentene az államnak, amire – szerinte – meg lenne a költségvetési fedezet.

Nem a pénz, hanem a jó kormányzás hiányzik.

Ezt mondta Kunhalmi Ágnes, és külön kiemelte, ha a kormány nem tesz lépéseket a fizetések emeléséért, akkor az ország kiürül és nem marad senki, aki adót fizetne.

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.