Közélet

Orbán sajtósának apja pozíciót fogott Párizsban

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 20. 08:29

Néhány hete új igazgatója van a Párizsi Magyar Intézetnek, méghozzá Havasi János, aki Havasi Bertalannak, Orbán sajtófőnökének az apja.

A Népszabadság ír a kinevezésről, amit már szeptember végén nyilvánosságra hoztak. A lap szerint ez azért nem keltett akkor különösebb feltűnést annak ellenére sem, hogy közismerten ő a miniszterelnök sűrűn emlegetett sajtósa, Havasi Bertalan édesapja, mivel egyszer már, az Antall-kormány idején, dolgozott a Párizsi Magyar Intézetben igazgatóhelyettesként.

Havasi hosszú évek óta dolgozik újságíróként, 1978-ban a baranyai megyei lap, a Dunántúli Napló szerkesztőségénél kezdett, de dolgozott átmenetileg a pécsi Jelenkor olvasószerkesztőjeként, amely akkoriban az ország talán legfontosabb irodalmi lapja volt.

2008-ban Havasi János megpályázta az MTV elnökségét, és megszerezte a fideszes kuratóriumi tagok támogatását, az SZDSZ delegáltja fel is említette a közte és az akkoriban a Fidesz sajtóosztályát vezető Havasi Bertalan közti, közeli rokonságot, Havasi János azonban tagadta, hogy a kormánypártok támogatásában bármilyen szerepet játszott volna ez a kapcsolat.

„Még a fiamat sem kérdeztem meg, mielőtt beadtam a pályázatomat. Ha hiszi, ha nem, őt is csak akkor kérdezték meg, hogy rokonok vagyunk-e, amikor már eldöntött kérdés volt, hogy megkapom a szavazatokat. A fiam is szuverén ember, én is az vagyok, én nem vagyok bejáratos a Fidesz vezetői köreibe”, mondta akkor.

Ne legyünk igazságtalanok, ahogy a Népszabadság sem az, amikor megjegyzik: „a kulturális diplomácia mindeddig meg tudta őrizni szakmai autonómiája jó részét, azután is, hogy a Szijjártó Péter vezette külügyi tárcához került a terület, és úgy tűnik, hogy Havasi János kinevezése is inkább csak rossz látszatokat kelt, semmint, hogy valódi aggodalomra adna okot.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.