Közélet

43 ezer diák nem kapott időben diákigazolványt

A szakképzési rendszer átalakítása miatt vannak fennakadások.

43 ezer diák nem juthatott időben hozzá a már júniusban megigényelt diákigazolványához – tudta meg az Index. A portált még november elején keresték meg azzal, hogy egy győri szakképző iskola tanulói még mindig nem kapták meg a dokumentumaikat. Az intézmény – a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskolája és Kollégiuma – érintett volt a szakképzési rendszer átalakításában.

Az Oktatási Hivatal most választ küldött az Indexnek, amiben azt írják: az intézménynek át kellett jelentenie a tanulókat és a pedagógusokat az újonnan alakult Szakképzési Centrumhoz, ami a diákigazolvány-igénylések feldolgozására is hatással volt. Emiatt az Oktatási Hivatal csak októbertől tudta továbbítani az igényléseket, de a diákigazolványokat ezek alapján már legyártották és kipostázták. A probléma 300 intézményt és körülbelül 43 ezer igénylést érint.

Közölték, hogy a késlekedés miatt senkit nem érhet hátrány, ugyanis az Oktatási Hivatal központi rendszeréből kiállított, az intézmény aláírásával és pecsétjével hitelesített igazolásokat a közlekedési szolgáltatók is elfogadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik