hittan (hittan, )
Közélet

Balog miniszter nagyon örül, hogy az egyházak elérik a gyerekeket az iskolákban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 17. 13:51

Minden harmadik gyermeket elérnek az egyházak ma Magyarországon a köznevelési rendszeren keresztül – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a hit- és erkölcstanoktatásról tartott konferencián Budapesten.  Balog Zoltán ismertette: ma Magyarországon a köznevelés rendszerében, állami fenntartású iskolában 206 ezer gyerek tanul hit- és erkölcstant. A felmenő rendszerben bevezetett kötelező hit- és erkölcstanoktatás 2016-ban lesz teljes mind a nyolc évfolyamon, így jövőre várhatóan 260-270 ezer gyerek tanul majd hit- és erkölcstant.

További 123 ezer általános iskolás korú gyermek tanul egyházi fenntartású iskolában. Az állami köznevelési rendszeren keresztül tehát több gyermeket érnek el az egyházak, mint az egyházi iskolákban – hangsúlyozta a miniszter. Balog Zoltán elmondta: a hit- és erkölcstanoktatásban a tartalomért az egyházak felelnek, az eszközökért azonban elsősorban az állam. “A mi feladatunk teret nyitni, és biztosítani az oktatás kereteit” – mondta, példaként említve az tantermeket, a tanárok fizetésének kiegészítését, illetve a tankönyvek vásárlását. További célként beszélt arról, szeretnék, ha a “hittantanári állás önálló egzisztencia tudna lenni”. A hit- és erkölcstant, illetve az etikaoktatást választók aránya 50-50 százalék körül van. Míg 2013-ban a diákok 44,7 százaléka jelentkezett hit- és erkölcstanoktatásra, addig az idei tanévben beíratott elsősök aránya már 48,6 százalék – ismertette a  miniszter.

Ugyanakkor “kell, hogy legyen és van is jó értelemben vett verseny” az etika és a hit- és erkölcstan oktatása között, ez pedig folyamatos módszertani megújulásra készteti a hitoktatást is – tette hozzá. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: a köznevelési rendszer intézményeinek csaknem 76 százaléka van állami és önkormányzati tulajdonban, 12,5 százalék egyházi fenntartású, 11 százalék pedig alapítványi vagy magánkézben van. Az egyházi fenntartású iskolák felekezeti megoszlása a következő: 6,5 százalék katolikus, 3 százalék református, csaknem 1 százalék evangélikus, a többit pedig más egyházak tartják fenn – ismertette az államtitkár, hozzátéve, hogy 2010 óta megkétszereződött az egyházi jelenlét a köznevelésben. Az államtitkár kitért arra is, hogy – bár korábban tartottak ettől – a kötelező hit- és erkölcstanoktatás bevezetése nem csökkentette jelentősen a fakultatív hittanra járók számát. 2012-ben, amikor még nem volt kötelező a hit- és erkölcstan, 450 ezer gyermek járt fakultatív hittanra, jelenleg 350 ezer gyermek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.