Közélet

Szeged: egészen Botkáig vezethetnek a Szeviép-ügy szálai

Botka László (botka lászló, szeged, szeged, )
Botka László (botka lászló, szeged, szeged, )

Október végén tartották a Szeviép-per első bírósági tárgyalását a Szegedi Járásbíróságon. A felszámolás alatt álló, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó cég három egykori vezetőjét (P. László, B. Sándor és O. József) különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettel vádolják – írja a hirado.hu. Az ügyészség indítványában börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk, ám a bíróság előtt nem kívántak vallomást tenni.

Számos jel utal arra, hogy a Szeviép-csoport vezetőinek politikusok is segítséget nyújtottak. A portálnak a Szeviép-károsultak képviselője nyilatkozott: Szabó Bálint szerint a szálak a Botka-Ujhelyi pároshoz vezetnek. Szabó szerint Ujhelyi, az MSZP európai parlamenti képviselője „rendkívül jó kapcsolatot épol” a cég egyik vezetőjével, ezt fényképek is alátámasztják. 2008-as lemondása után a korábbi államtitkár volt sofőrje került a Szeviép egyik cége, a Biztonsági üzem Kft.-nek a vezetői székébe.

A Szeviép 2008 és 2010 között heti, havi rendszerességgel adott kölcsönöket a vállalkozásnak, összesen 500 millió forint értékben, de a pénz eltűnt – mondta el a jogász a közszolgálati híroldalnak. A cég azóta megszűnt, vezetője pedig 2014 óta az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Közlekedési Kft. repülési üzletágvezetőjeként dolgozik. Szabó magyarázata szerint a Szeviép  nem közvetlenül az önkormányzattal állt kapcsolatban, hanem a város többségi tulajdonában lévő cégekkel, illetve valamely leányvállalata egy konzorcium részeként vett részt a projekteken: Szegeden a villamostól kezdve a fürdőig mindent ők építettek. Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik