Közélet

A kormány szerint félremagyarázás, hogy ügynököket küldenének a szerkesztőségekbe

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2015. 11. 04. 17:00

Az ellenzék azt kifogásolta, hogy túl tágan lehet értelmezni a módosító indítványt.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a magyar ellenzék „tudatosan félreértelmezi és félremagyarázza” azt a törvényjavaslatot, mely alapján megjelent, hogy a sajtóban kötelező lenne alkalmazni a titkosszolgálat munkatársait.

A törvényjavaslat vonatkozó része egészen pontosan így szól: „ha azt a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatói kezdeményezik, (…) a központi energiaellátó, külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatók, hírközlési és postai szolgáltatók (…) a nemzetbiztonsági szolgálat – alkalmazási feltételeknek egyébként megfelelő – munkatársával hivatásos szolgálati, kormányzati szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyt vagy munkajogviszonyt (a továbbiakban együtt: foglalkoztatásra irányuló jogviszony) létesítenek.”

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a javaslatot túl tágan lehet értelmezni, ami alapján a szerkesztőségekbe is beültethetik a nemzetbiztonság munkatársait. A Jobbik pedig arra figyelmeztetett, hogy „a Fidesz korábban már több orwelli elképzeléssel állt elő a fideszkorrupció leplezésére”.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint ugyanakkor „szó sincs arról, hogy online újságok/tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe kerülnének titkosszolgálati munkatársak”, a javaslat azt teszi lehetővé, hogy a távközlési szolgáltatóknál legyenek ilyen alkalmazottak, példaként említve a „T-Com-ot” (Telekom) és a Telenort. A kormányálláspont szerint ez eddig is lehetséges volt és a világon mindenütt, intézményesült formában létezik ilyen szabályozás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.