Közélet

Deutsch gőzerővel dolgozik a Google- és Facebook-adón

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 29. 08:17

Magyarország élharcosa lenne az EU-ban a nagy internetes cégek megsarcolásának.

A Figyelő szerint egy ideje egyértelműen Deutsch Tamás csapata fogja össze azokat az egyeztetéseket, amelyek egy a világhálóhoz, egészen pontosan a netes cégekhez köthető adó bevezetését célozzák. A kormányzat továbbra sem mondott le ugyanis arról, hogy az internetből az államnak bevétele legyen, még ha az egy évvel ezelőtti tervekhez képest változtak is a tervei.

Azt régóta tudni, hogy – több uniós országhoz hasonlóan – a nagy netes cégek megadóztatásán gondolkodik a magyar kabinet is, de egy ideig úgy tűnt, mintha kicsit háttérbe szorult volna a kérdés. A Figyelőnek több piaci szereplő számolt be arról, hogy a témában korábban aktív állami szervezetek (Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Adó- és Vámhivatal) mintha félre tették volna az ügyet.

Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a területnek új gazdája lett. Immár az internetes konzultációval megbízott Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos csapata dolgozik gőzerővel egy konkrét koncepció kialakításán. Deutschtól már tavasszal is többször lehetett hallani a Google-adó kifejezést, de akkor még csak az volt biztos, hogy kik lesznek a célkeresztben. Az elmúlt hónapokban azonban elkezdett formát ölteni az elképzelés.

Néhány hete a kormányfő már utalt ennek szükségességére. Orbán Viktor éppen a Deutsch által levezényelt nemzeti konzultációra hivatkozva az ITU Telecom World 2015 budapesti konferenciáján beszélt a multinacionális cégek megadóztatásáról.

Magyarországon az elmúlt időszakban a demokratikus kultúra részévé vált az a konzultációs rendszer, amit nemzeti konzultációnak nevezünk. A legnehezebb kérdésekben is megkérdezzük az embereket arról, hogy mégis milyen irányú fejlődést látnának szívesen. Meghallgatjuk őket, mielőtt egy, az ország stratégiai érdekeit érintő fontos döntést meghoznánk.

Ezt követően a kormányfő egyértelművé tette, hogy gyakorlatilag közkívánatra -hiszen a magyarok ezt akarják – kell megadóztatni a nagy nemzetközi internetes cégeket.

És végezetül, tisztelt Hölgyeim és Uraim, egyértelmű volt a magyar emberek álláspontfoglalása a tekintetben is, hogy a multinacionális cégek vegyék ki a részüket a digitális gazdaság fejlesztéséből és a közteherviselésből is.

Orbán Viktor akkor azt mondta, ez kényelmetlen kérdés, sok félreértésre ad alkalmat, de nem megkerülhető, mert a kormány abban hisz, hogy a teherviselésből mindenkinek ki kell vennie a részét.

Magyarországon azt szokták mondani, hogy akinek sok adatott, attól sokat is várnak, azt a lovat fogják leggyakrabban a szekér elé, amelyik a legjobban húz. Ehhez azonban, mármint hogy ez így legyen, szükség van arra, hogy a digitális gazdaságunkból hasznot húzó tengerentúli vállalatok is hozzájáruljanak a szektor növekedéséhez. 

A Figyelő úgy tudja, az új tervel előkészítésénél Deutsch Tamás csapata az EU törekvéseit is figyelembe veszi, de a kormányzat nem feltétlenül várna az EU-ra, mert Brüsszel malmai lassan őrölnek. A kabinet inkább elébe menne a dolognak, ha úgy tetszik, egyik élharcosa lenne a nagy internetes cégek megadóztatásának. Az eddig nem volt sikertörténet. Mint korábban megírtuk, a multinacionális cégek érdemi megadóztatása sokak szerint szinte lehetetlen, csak a netes portálok, hirdetők lennének sarcolhatóak, amelyek viszont akár tönkre is mehetnek.

Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultációról (InternetKon) korábban Deutsch Tamás azt mondta, hogy az internetkon.hu oldalt 70 ezren nyitották meg, de kevesebb, mint felük küldte vissza. A miniszterelnöki biztos a Media Hungary konferencián a konzultációról azt mondta:

amit a polgárok mondanak, azt fogja csinálni a kormány.

Emlékeztetett: a Google-adónak nevezett teher bevezetése kapcsán nem zárta ki, hogy “az értékes magyar tartalmak előállítását segítő megállapodás köthető ezekkel a cégekkel”.

Deutsch egy interjúban azt is elárulta, hogy elege van abból, hogy a Google és a Facebook lefölözi a hirdetési piacot úgy, hogy egy fillér adót sem fizetnek. Egy hete, egy a digitális gazdaságról szóló szakmai fórum után Deutsch Tamás azt is fontosnak nevezte, hogy az internetről szóló nemzeti konzultáció nyomán olyan szakmai javaslatok kerüljenek a kormány elé november közepén, amelyekben a piaci szereplők, a nyilvánosság műhelyei, a nonprofit, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek döntő része egyetért.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.