hópárduckák (hópárduc kölykök)
Közélet

Október 23-án ünnepelnének, de a kihalás fenyegeti őket

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 10. 22. 19:07

A hópárducot a kihalás szélére sodorta az éghajlatváltozás. Közép-Ázsia hegyvidéki területein már négyezernél is kevesebb nagymacska él és számuk egyre csökken. A Természetvédelmi Világalap (WWF) a Hópárducok Világnapja (október 23.) alkalmából hozta nyilvánosságra jelentését, amely drámai képet fest, ezért nemzetközi fellépést sürget a faj sérülékeny hegyvidéki élőhelyének megóvásáért.

A Sérülékeny kapcsolatok: ember, víz, hópárduc és a globális éghajlat címmel kiadott tanulmány szerint  hópárducok élőhelyének több mint egyharmada lakhatatlanná válhat, ha nem sikerül visszafordítani a klímaváltozás hatásait.

A felmelegedés egyik látható jele az erdők szintjének magasabbra tolódása, illetve az egyre magasabb területekre költöző mezőgazdaság és legeltetés, ami egyre kisebb területre szorítja vissza az állatokat.

A folyamat nemcsak azért aggasztó, mert egy veszélyeztetett faj élőhelyéről van szó, hanem azért is, mert ez Ázsia legfőbb vízgyűjtő területe. Mintegy 330 millió ember él a hópárducok élőhelyén eredő folyók 10 kilométeres  körzetében. Az ő napi vízellátásuk közvetlenül függ a terület biztonságától.

Az éghajlatváltozás drasztikusan megváltoztatja a hegyekből származó víz áramlását, amivel szerte a kontinensen tömegek megélhetése kerül veszélybe.

A hópárducokat nemcsak élőhelyük fokozatos elvesztése veszélyezteti, hanem az orvvadászat és a helyi közösségek konfliktusai is. Az elmúlt 16 évben ezért mintegy 20 százalékkal csökkent számuk. A Hópárducok Világnapja alkalmából a WWF Magyarország közzétette a WWF Mongólia és WWF Nepál kameracsapda felvételeit a rejtőzködő nagyragadozóról.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.