Közélet

Az MSZP szerint cenzúrázta őket az MTI

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 22. 18:21

A párt közleménye szerint „ismét cenzúrázta az MTI az MSZP egyik közleményét: a közszolgálatinak álcázott nemzeti hírügynökség megtagadta, hogy kiadja azt a közleményt, amelyben MSZP a Magyar Rádió Nagy Imréről szóló Rainer-interjú letiltása ellen tiltakozott, és a cenzúrát elrendelő munkatársak azonnali menesztését követelte. Az MSZP ezért panaszt tesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál, s amennyiben ezt visszautasítják, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mivel az MTI eljárása sérti a szólás- és sajtószabadságot.”

Az MSZP véleménye szerint „az MTI mostanra hazugsággyárrá vált és ezért elsősorban Gazsó L. Ferenc vezérigazgatót terheli a legnagyobb felelősség. A nemzeti hírügynökség rendszeresen manipulált híreket ad ki, megtagadja az MSZP közleményeinek kiadását, és nem, vagy a valóságot eltorzítva számol be egyes eseményekről. Ez az eljárás sérti a közszolgálatiságot, rombolja a demokratikus alapelveket és megakadályozza a magyar embereket abban, hogy alapvető jogukkal élve objektíven tájékozódhassanak.”

Nem áll módjukban

Az MSZP közleménye egyébként az lett volna, hogy:

Azonnal menesszék a Magyar Rádió cenzúrázó munkatársait!

Az MSZP tiltakozik a Nagy Imréről szóló Rainer-interjú letiltása ellen, és a Magyar Rádió cenzúrát elrendelő munkatársainak azonnali menesztését követeli!

Az, hogy a közpénzmilliárdokból fenntartott rádióban ma nem mehet le egy Nagy Imréről szóló interjú, a mártír miniszterelnök szelleméhez és az 1956-os forradalom eszméjéhez egyaránt méltatlan. A Fidesz-kormány szócsöveként működő Magyar Rádió az interjú megtagadásával a forradalom eszméjét tagadta meg.

Szimbolikus, hogy az újabb cenzúrát abban az intézményben követték el, amely az 1956-os forradalom egyik legfontosabb epizódjának színhelye volt. Szégyen, hogy erre a pártállami időket idéző tettre a forradalom évfordulójának előestéjén került sor. Szégyen, hogy a közmédiának álcázott pártmédia már nem csak a híreket hamisítja, de a történelmünket is megpróbálja elhazudni! Ez a szégyen azé a kormányé, amelynek vezetője 1989-ben a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédével szerzett országos ismertséget.

Az MSZP a Magyar Rádió cenzúrát elrendelő munkatársainak azonnali menesztését követeli!

Lukács Zoltán,

az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes

Az MTI pedig azt válaszolta, hogy:

Tisztelt MSZP Országos Központ!

Az MSZP Országos Központ  „Azonnal menesszék a Magyar Rádió cenzúrázó munkatársait!” című, az MTI OS-hez mai napon eljuttatott közleményével kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy közleményük az OS Szabályzatának 14. 2. pontjába ütközik, ezért azt nem áll módunkban kiadni.

Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

Kérjük tájékoztatásunk tudomásul vételét!

OS (ami az Országos Sajtószolgálat – a szerk.)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.