Közélet

Kisfia előtt fenyegették meg családja kiirtásával

Hegedüs István nem érti, miért az a botránypolitizálás, ha valaki tiszta helyzetet akar teremteni.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke úgy látja, útjában állhat azoknak, akik nem szeretnék, ha kiderülne az igazság a szervezet körüli ügyekben. Hegedüs István a Népszavában azt mondja, a sorozatos botrányokra azoknak kell magyarázatot adniuk, akik 2014-ig feleltek az ORÖ gazdasági működéséért.

Tud arról, hogy a Lungo Drom albertirsai ülésén majdnem milliós fizetéseket ígértek azoknak, akik eltávolítják, pedig nem ő árulta el a cigányságot, ő csak átláthatóvá tenné az ORÖ működését, miután egy belső vizsgálat után maga is megdöbbenve tapasztalta, hogy

nagyon komoly hiányosságok vannak a szakmaiságban, az erkölcsösségben, a tisztességben, és a törvényességben.

Szerinte azok próbálták besározni Balog miniszternél, azok emlegetnek botránypolitizálást, akik pénzügyi vezetők voltak abban az időszakban, amelyre vonatkozóan most nyomoznak. Hegedüs hosszan sorolja a példákat, amelyek  igazolják, hogy a kormányzat támogatja az ÖRO-t, majd áttér rá, hogy nemcsak őt, hanem azokat a képviselőtársait is megfenyegették, akik átlátható gazdasági helyzetet szeretnének.

Azt üzenték, halál vár mindazokra, akik ezt akarják. Azt gondolom, hogy ma a politikai közéletben, nem csak a cigányság körében, megengedhetetlen, hogy képviselőket megfenyegessenek. Nekem az a legfontosabb, hogy törvényes keretek közt működtessem az ORÖ-t. Nyilván ez adott esetekben egyéni érdekeket is sért. Aki nem végez szakmai munkát, attól meg kell válni. (…) Ebben a szervezetben a célzott támogatásoknak a legérintettebbekhez kell eljutni, nem pedig egyéni csoportokhoz. Azaz a legszegényebbeket kell felemelni, és a forrásokat hozzájuk kell eljuttatni.

Az interjúból az is kiderül, továbbra is egykori barátját, Farkas Flóriánt tartja a fő felelősnek azért, hogy ez nem így történt. Nagyon rosszul éli meg, hogy át kell értékelnie kapcsolatukat.

De a tények, tények. 122 millió forint hiányt találtam a korábbi gazdasági működésben, és semmi olyan információval nem láttak el, ami erre vonatkozott volna. S most sem kapok. Megdöbbentem azon is, amikor megtudtam, hogy az ORÖ-nek milyen ingatlanjai vannak. Nem tudom, ezekről kik tudtak.

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

Nemrég értesült arról, hogy az egyik lakásban a volt hivatalvezető lánya lakik. Amikor kikérte az ingatlankatasztert, kiderült, hogy évek óta van egy balatonboglári táboruk is, ami gyakorlatilag az enyészeté lett.

Van egy kastély is, amire határozatlan idejű szerződést kötöttek évekkel ezelőtt. Ennek a kiadása is jelentős. Ezt is felül kell vizsgálni. Nem fordulhat elő, hogy a roma közösség kárára történjenek dolgok.

Amiket megtudott, megrendítették. Korábbi barátságát Farkas Flóriánnal megtagadni nem fogja, de nem báb, nem balek.

Farkas Flórián egy éve miniszteri biztos, és egy éve adós azokkal a programokkal, melyeknek ő lenne a felelőse, s azt sem tudom, előkészített-e bármit.

Szerinte van, aki be akarja dönteni a szervezetet, hiszen amennyiben

nincs ORÖ, nincs ügy. Nem kell felelősséget firtatni. Jól látható az is, hogy akik kikerültek az ORÖ-től, azoknak az egzisztenciális helyzetük megoldott Farkas Flórián köreiben.

Úgy látja ugyanakkor, akik folyamatosan be akarják dönteni az ORÖ-t, történelmi hibát követnek el. Politikai érdekek nem írhatják felül az igazságot, mert „Magyarország jogállam”. Ő nem a politika világában keresné az ellenfeleket, mert a kormány is a gazdasági megtisztulást hirdeti. Sokan támogatják, esze ágában sincs bedobni a törülközőt, ha “nem történik olyan dolog, ami fizikailag ezt lehetetlenné teszi, végig is viszem”.

Elvileg e hónapban lezárják a nyomozást, ő viszont feljelentést tesz, miután már családját is fenyegetik.

Az teljesen rendben van, hogy viták vannak a politikában, de az nem, hogy életveszélyes fenyegetést kap az ember családja, az nem fér bele a vitákba. (…) Azt mondták, lelövik a családomat. Eljönnek Komlóra, és az egész Hegedüs családot halomra lövöldözik. Az egyik telefonbeszélgetésnek a nyolcéves kisfiam is tanúja volt. Utána nagyon súlyos állapotba került. Ez megengedhetetlen.

Az ORÖ elnöke azt mondja, két leleplező felvétel van birtokában, de ezekről többet egyelőre nem árul el, ha szükség lesz rá, nyilvánosságra hozza.

Az Országos Roma Önkormányzat többsége mohácsi rendkívüli közgyűlésén újra megerősítette azt a szándékát, hogy munkájában továbbra is az átláthatóságot, szakmaiságot, eredményességet tartja elfogadható, követendő példának. A nehézségek ellenére a testület jelenlévő tagjai egyhangúan “leszavazták a múltat, s mondtak igent arra, hogy az ORÖ hiteles partnere legyen a kormánynak, szolgája a magyarországi cigány közösségnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik