Közélet

Szijjártó: ideiglenesen visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon

A kormány információi szerint megkezdődött a magyar-szlovén határra szállítása azoknak az illegális bevándorlóknak, akik a zöldhatár péntek éjféli lezárása miatt nem tudják átlépni a magyar-horvát határt – indokolta a döntést a miniszter.

“Az intézkedés a schengeni egyezmény adta kereteken belül történik” – hangsúlyozta, jelezve, hogy az ellenőrzés a magyar-szlovén határon mindaddig hatályban marad, amíg azt a helyzet indokolja.

Közölte továbbá, hogy a magyar kormány a döntésről értesíti a szlovén külügyminisztériumot és az Európai Bizottságot is.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a schengeni szabályokat Európában “közösen alkottuk, és közösen is kell betartanunk”. Magyarország képes arra, hogy teljes mértékben betartsa ezeket az előírásokat: “Magyarország területére senki nem léphet be, és onnan senki nem léphet ki az európai szabályok megsértésével” – jelentette ki.

A magyar-horvát zöldhatárt péntek éjfélkor zárták le. Kovács Zoltán kormányszóvivő Zákányban azt mondta, ugyanazt a határrendészeti módszert vezették be, mint a magyar-szerb szakaszon.

Zákány, 2015. október 17. Kovács Zoltán kormányszóvivõ (j2) és Bakondi György miniszterelnöki fõtanácsadó (j) a Gyékényes vasútállomás közelében, Zákánynál 2015. október 16-án, ahol éjfélt követõen Magyarország mûszaki határzárral lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. MTI fotó: Varga György

Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó Zákánynál, ahol éjfélt követően Magyarország műszaki határzárral lezárta a magyar-horvát zöldhatárt. MTI fotó: Varga György

A szlovén oldalon megjelent menekültek indokolták a határellenőrzés visszaállítását

A magyar határ közvetlen közelében, Rédicsnél, a szlovén oldalon szombat délelőtt Horvátország által Szlovénia felé indított migránsok jelentek meg, ez indokolta a határellenőrzés schengeni szabályoknak megfelelő ideiglenes visszaállítását – jelentette be a szombaton Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Szlovénia is lépett, leálltak a vonatok

Szlovénia felfüggesztette a menetrendszerű vasúti közlekedést Horvátországgal, számítva arra, hogy a migránsok tömege Horvátország felől Szlovénián át akar eljutni Nyugat-Európába a magyar-horvát zöldhatár lezárása után. A szlovén vasúttársaság döntése határozatlan időre szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik