Közélet

Gyurcsány: “Kedves roma testvéreim!”

Gyurcsany-Ferenc(3)(960x640).jpg (Array)
Gyurcsany-Ferenc(3)(960x640).jpg (Array)
A Roma Büszkeség Napja alkalmából írt a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc nyílt levélben fordult a magyarországi romákhoz, akik nap, mint nap megküzdenek az előítéletekkel és a társadalmi kirekesztéssel.

Kedves Roma Testvéreim!

Szeretettel üdvözlöm minden roma honfitársamat a harmadik alkalommal megrendezett Roma Büszkeség Napja alkalmából.

Sokan értetlenül kérdezik: miért a büszkeség napja? A származás adottság, senki nem változtathat rajta, nem lesz tőle sem jobb, sem rosszabb, mi oka van hát bárkinek is büszkének lenni arra, hogy romának született?

A DK elnöke szerint akik így gondolkodnak, lehetnek tisztességes emberek, de figyelmen kívül hagyják a romákat sújtó előítéleteket, azt a társadalmi kirekesztést, amivel a cigányoknak nap, mint nap meg kell küzdeniük. Az ilyen emberek még sosem élték meg azt, amivel a romáknak naponta kell szembenézniük.

Sosem kerültek olyan helyzetbe, hogy nem engedik be őket a discoba, hogy a boltban biztonsági őr kíséri őket figyelve, hogy nem lopnak-e el valamit, hogy mikor albérletet keresnek, rájuk csapják az ajtót, mondván, hogy már kiadták, és hogy hiába felelnek meg mindenben a meghirdetett állásfeltételeknek, nem alkalmazzák őket – mindezt csupán azért, mert valamivel sötétebb a bőrük.

Gyurcsány úgy véli, a büszkeség, az összefogás, az együvé tartozás érzése nem más, mint önvédelem a kirekesztés ellen.

A cigány ember nem a származására büszke, hanem büszkén vállalja identitását, azt üzenve a többségnek: idetartozunk, nincs semmi szégyellnivalónk, ne várjátok, hogy bocsánatot kérjünk azért, aminek születtünk. A Roma Büszkeség Napja ünnep: a cigány emberek méltóságának, önbecsülésének, polgári önérzetének ünnepe.

A volt kormányfő reméli, mielőbb eljön a nap, amikor “hazánkban senki és semmi nem akadályozza a romákat, hogy a többi polgáréval azonos jogaikat gyakorolják is, amikor senki nem érzi szégyennek, ha valaki romának születik, és amikor senki nem azzal fogja a másik iránti megvetését azzal kifejezni, hogy cigánynak nevezi őt.

Akkor, de csak akkor valóban fölöslegessé válik a Roma Büszkeség Napja. Addig azonban ünnepeljük együtt minden évben roma polgártársaink közénk- és együvé tartozását, vállalt identitását és emberi méltóságát.

Isten tartson meg benneteket sokáig magyarnak és cigánynak egyaránt! – írta Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik