Közélet

Karhatalom segített az agytumoros nő kilakoltatásában

Egy súlyosan beteg család kerül az utcára a józsefvárosi kilakoltatási hullámban. Aktivisták próbálták védeni őket, de a rendőrök elvitték valamennyit.

A sokadik durva kilakoltatási ügy miatt áll a bál Józsefvárosban. A Magyar Szociális Fórum (MSZF) közleménye szerint csütörtök délelőtt egy agytumoros asszonyt, vesebeteg férjét és műtét előtt álló 12 éves fiúkat lakotatták ki.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

A helyszínen megjelent több aktivista, a család védelmére megjelent fiatalok egy részét a rendőrök bilincsben vitték el. Az MSZF közleménye szerint a lakók is tiltakoztak a rendőri eljárás ellen.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

A Magdolna utcai történéseket a Kettős Mérce blog percről percre közvetítette (cikkük szerint csak csütörtökön hat kilakoltatás lesz a tél beállta előtt). A cikk szerint egyértelmű, hogy a szegényebb lakók kiszorítása történik, az önkormányzat a részletfizetési kérelmeket is elutasította. A kilakoltatások ráadásul úgy zajlanak, hogy sok az üres lakás a kerületben.

Fotó: 24.hu / Neményi Márton
Fotó: 24.hu / Neményi Márton

A Józsefvárosi Önkormányzat más állásponton van. Szerintük a kérdéses család évek óta felhalmozott több milliós tartozása áll a háttérben, ami miatt két éve bíróság mondta ki, hogy el kell hagyniuk a lakást. A jogerős döntést a végrehajtó teljesíti, azt az önkormányzat nem tudja megakadályozni. Szerintük a család és az MSZF felé is jelezték, hogy van megoldás a család elhelyezésére, de egyik fél sem akart együttműködni.

Az egyik aktivista elhurcolásáról videót is készítettek, amit a Kettős Mérce Facebook-oldalára töltöttek fel. Kattintson a képre és elindul!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik