göncz árpád (göncz árpád, )
Közélet

Ifjabb Bibó: Göncz után csak a sárdobálás maradt

24.hu
24.hu

2015. 10. 07. 14:22

A híres politikus utóda szerint Göncz Árpád közvetlensége nem póz volt, jelentőségét pedig nem sikerült kétségbe vonni. A mai elitet is kritizálta, amiből hiányzik a humorérzék és csak a sárdobálás maradt nekik.
Korábban a témában:

Göncz Árpád a nehéz helyzetekben is hiteles párbeszédre törekedett – mondta el az M1 szerdai műsorában ifjabb Bibó István művészettörténész. Hozzátette, a kedden elhunyt volt köztársasági elnök mindenkivel közvetlen tudott lenni, nem volt benne semmi szertartásos, mindez pedig nála nem póz volt, hanem személyiségének lényege.

Gönczöt közjogi méltóságként 1956-os szerepvállalása, majd a börtönben eltöltött évek miatt szerte a világban szívesen fogadták a politikusok, ehhez hozzájárult személyisége és a rendszerváltás “euforikus” jellege is. Mint ifj. Bibó fogalmazott, Göncz jelentőségét megpróbálták kétségbe vonni, amikor “megkezdődött a párbeszéd-képtelenség felé való menetelés”, azonban ez “igazából nem sikerülhetett”.

A művészettörténész szerint Árpád olyan hiteles személyiség volt, aki kritikus helyzetekben is tudott képviselni törvénybe nem foglalható értékeket. “Ha nincs ilyen személyiség, marad az egymás mellett való elbeszélés és a sárdobálás” – tette hozzá.

Ifj. Bibó István felidézte, hogy Göncz Árpáddal a börtönben eltöltött évei után ismerkedett meg komolyabban, emlékei szerint a későbbi elnök Bibó István politikushoz hasonlóan sosem beszélt “programszerűen” szenvedéseiről, ehelyett “kritikusan és önironikusan” tekintett önmaga szerepére. “Mindez nagyon üdítő volt, mert ma a humorérzék is nagyon hiányzik a politikai életből” – fűzte hozzá.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.