Közélet

Liberálisok: Rogán Antal hazudik az uniós kizáratásról

rogan-antal(210x140).jpg (rogán antal, )
rogan-antal(210x140).jpg (rogán antal, )

Rogán Antal hazudik, amikor azt állítja, hogy a liberálisok ki szeretnék zárni Magyarországot az Európai Unióból – kezdi vasárnap kiadott közleményét a Magyar Liberális Párt (MLP). A kabonetfőnök vasárnap reggel a Kossuth Rádióban azt mondta: az európai liberálisok kezdeményezni akarják Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését, végső soron az ország kizárását az EU-ból.

Az MLP magyarázata szerint a liberálisok európai parlamenti frakciójának kezdeményezésével arra akarják rákényszeríteni az Orbán-kormányt, hogy tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és tisztességesen bánjon a menekültekkel.

Emlékeztetnek: Európában komoly visszhangot váltott ki  a honvédelmi törvény módosítása és közrendvédelmi feladatokkal történő felruházása. “Ez olyan többletjogokkal ruházta fel a magyar haderőt, ami a szabadságjogokért küzdő liberálisok szerint veszélyt jelent az unió alapértékeire is. Ezért arra kérték fel az Európai Bizottságot, hogy az unós alapértékek érvényesülésének elve alapján vizsgálják  meg az újonnan hozott magyar törvényeket” – magyarázzák, hozzátéve: a  pártcsalád célja az, hogy az alapvető jogokra veszélyt jelentő intézkedéseket vonja vissza a Fidesz-kormány.

“Magyarországot magára hagyták”

Szerintük az európai liberálisok is úgy látják, hogy Magyarországot magára hagyták a menekültválság kezelésének ügyében, ugyanakkor nem tartják elfogadhatónak, hogy a menekülteket bűnözőként üldözzék a magyar hatóságok, és börtönbe zárhassák őket a határ átlépése miatt. “Vagyis a liberálisoknak nem Magyarországgal és a magyarokkal van bajuk, hanem a Fidesz törvényeivel és gyűlöletpolitikájával” – aláhúzzá: Magyarország kizárását senki sem szeretné és nem is kezdeményezte, “bármit is állít Rogán Antal”.

Tájékoztatásuk szerint Fodor Gábor Guy Verhofstadt-nak, az ALDE frakció vezetőjének írott levelében néhány napja jelezte, hogy maga is határozottan bírálja és elutasítja a magyar kormány menekültpolitikáját, beleértve a kifogásolt törvénymódosításokat, de a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelyének alkalmazását hazánkra nézve nem támogatja, mert a szavazati jogok felfüggesztése nem lenne arányos  a kezelni kívánt problémával és első sorban nem a kormányt, hanem Magyarország egészét sújtaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik