Közélet

Felfüggesztették az országos vezetést kritizáló LMP-seket

Másfél hete ismertette pártja menekültügyi stratégiáját Schiffer András, az LMP társelnöke. A javaslatok között a legérdekesebb az volt, hogy az ellenzéki párt nyomkövető berendezéssel figyeltetné meg azokat a menedékkérőket, akiknek az eljárását egy hónap alatt nem sikerül lefolytatni.

Az LMP Csongrád megyei szervezete ugyanakkor közleményben tudatta, hogy nem tudják elfogadni ezt a pontot, mert a párt szellemiségével nem egyeztethető össze a háború elől menekülő emberek bűnösként való kezelése és dehumanizálása. Az Indexnek az egyik helyi vezető azt mondta: ők is rengeteg – szerinte is jogos – kritikát kaptak a javaslat miatt, ezért adtak ki közleményt.

Erre válaszul az LMP országos elnöksége felfüggesztette a közlemény megfogalmazóit és ideiglenes vezetőt helyeztek a Csongrád megyei szervezet élére.

Vida Attila, a párt országos elnökségének titkára azt mondta: a párt alaposan átrágta a menekültügyi csomagot és elfogadhatatlannak tartják, hogy egy párt tagjai szembemennek a demokratikusan és legitim módon megszületett döntésekkel. A felfüggesztett tagok ügyét az etikai bizottság is megvizsgálja, ők dönthetnek a kizárásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik