Élő Közélet

A horvátoknak építjük a kerítést, a szerbek felé nyitottunk

Idén 217 ezernél is több menekült érkezett már Magyarországra. Élőben a vasárnapi eseményekről.

A horvátoknak mindegy, csak náluk ne legyenek menekültek

Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy lezárja a határait, a menekültek felügyelet nélkül, szervezetlenül érkeznek majd Magyarországra a horvát kormány “C-terve” szerint, írta a Vecernji List című horvát napilap vasárnap.

Az újság megjegyezte, hogy a magyarok egyelőre átveszik ugyan azokat a migránsokat, akiket a horvát hatóságok busszal a határra szállítanak, de ez nem tart majd örökké. A lap meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy ebben az esetben életbe lép a kormány “C-terve”, amely szerint a hatóságok többé nem szállítják a migránsokat szervezetten, csoportokban a magyar határra, hanem arra ösztökélik őket, hogy saját maguk tegyék meg az utat. A lap szerint az illegális bevándorlók így kaotikusan, felügyelet nélkül érkeznek a magyar határra, és sokkal nehezebb lesz a magyar hatóságoknak ellenőrizni őket.

A kormányfő még pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a “B-tervre”, és a magyar határhoz irányítják az menekülteket, amely tervet szombaton már úgy ítélt meg, hogy jól működik.

Illegális bevándorlás - Horvátország

Davor Ivankovic, a Vecernji List kommentátora egy külön írásban úgy vélte, túl korai Zoran Milanovic horvát kormányfő győzelmi öröme, miszerint megoldotta a migránsválságot az országban. Az újságíró szerint a jövőben még nagyobb kihívások érik majd Horvátországot és ezért józan ésszel kell gondolkodnia.

„Uniós szomszédjainkkal közösen kell tervet kidolgozni a gond megoldására, nem pedig balkáni módra kitolni velük” – írta. Lehet, hogy a horvát kormányban már leszűrték, hogy az Európai Unió úgyis szétesett, és ezért Horvátország nyugodtan viselkedhet úgy, mint Szerbia? – tette fel a kérdést.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a horvátok 34 százaléka egyetért azzal, hogy a bevándorlókat be kell fogadni az országba, és tovább kell engedni őket Magyarországra és Szlovéniába. A Nova TV kereskedelmi tévécsatorna 600 fő megkérdezésével készült felmérése szerint  42 százalékuk csak annyi menekültet fogadna be, amennyit az ország elbír.

A megkérdezettek mindössze 13 százaléka gondolja azt, hogy a kormány a helyzet magaslatán állt, amikor megpróbálta kezelni a migránsválságot, 33 százalék szerint egyáltalán nem volt felkészülve, 44 százalék szerint csak félig-meddig készült fel.

DK: zsákutca a kerítés

A Demokratikus Koalíció szerint az elmúlt napok eseményei bebizonyították, hogy zsákutcát jelent a kerítésépítés a menekültpolitikában, hiszen azzal a probléma nem oldódik meg, a menekültek csupán más országból érkeznek majd.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja vasárnap az MTI-nek elmondta, szombaton több menekült érkezett Horvátország felől, mint mielőtt felépült volna a kerítés a magyar-szerb határon.

„Ezzel véglegesen csődöt mondott Orbán Viktor menekültpolitikája” – fogalmazott, majd hozzátette, amennyiben a kormány tervei szerint a horvát határon is megépül a kerítés, akkor majd Románia felől érkeznek a menekültek.

Megbénult Nickelsdorf, 12 ezer menekült gyűlhet össze

Az osztrák hatóságok nem tudják hová vinni a nickelsdorf-hegyeshalmi határátkelőhöz érkező menekülteket, most nagyjából ötezer ember van ott.

AUSTRIA-HUNGARY-EUROPE-MIGRANTS

Közülük többen a Nova Rock fesztivál helyszínén aludtak, de sokan egy kamionparkban vagy egy logisztikai raktárban. Az m1 tudósítója szerint buszból lenne elég, de az osztrákok nem tudják hová vinni a menekülteket. Közben pedig folyamatosan érkeznek a menekültek, a tudósító szerint hamarosan 12 ezer ember lehet ott.

Welt am Sonntag: terrorizmus gyanújába került egy menedékkérő Németországban

Németországban nyomozás kezdődött egy szíriai menedékkérő ellen, mert felmerült, hogy harcolhatott az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet oldalán – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

A szíriai férfi néhány hete arról beszélt lakótársainak egy Brandenburg tartományi befogadóállomáson, hogy az IÁ tagjaként részt vett fegyveres összecsapásokban. A lakótársak által titokban, mobiltelefonnal rögzített kijelentései szerint embert is ölt.

A nyomozást a felvétel alapján indította el a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) az ország belső és külső biztonságát különösen érintő ügyekben illetékes szövetségi ügyészség megbízásából – írta a Welt am Sonntag.

A lap biztonsági forrásokból úgy tudja, továbbra sincs arra utaló jel, hogy szervezetten terroristákat próbálnának bejuttatni Németországba a menedékkérők között. A hatóságok az utóbbi hónapokban számos értesülésnek utánajártak, de nem rögzítettek ilyesmire utaló tényt.

Egyebek között vizsgálat alá vették az állítólagos szíriai és iraki terroristákat bemutató fényképalbumokat, amelyek a közösségi médiában tűntek fel. Megállapították, hogy hamisított, emberek lejáratására szolgáló felvételekről, illetve olyan képekről van szó, amelyekhez téves információkat fűztek terjesztőik.

Az IÁ “helyben”, a közel-keleti térségben igyekszik felépíteni államát, Németországban pedig “van elég híve, akik merényleteket követhetnek el”, úgyhogy ebből a célból nem muszáj embereket becsempészni az országba – fogalmazott a lap egyik forrása.

Két szakértő, két mondat az m1-ről

Nógrádi György: drasztikusan nőtt a terrorveszély Európában, miután kiderült, hogy az Iszlám Állam által küldött terroristák is vannak a menekültek között.

Kiszelly Zoltán: Azt, hogy a jelenlegi Európának vége van, azt mindenki tudja, az viszont, hogy milyen új Európai Unió lesz (…) az a német választásoktól függ.

Befogadóállomást nyitottak a szlovénok

Közvetlenül a 86-os főút magyar-szlovén határátkelője mellett nyitották meg a szlovén hatóságok az ideiglenes befogadóállomást a menekülteknek, öt busszal érkezett oda az illegális bevándorlók első csoportja vasárnap.

A Muravidéki Magyar Rádió közlése szerint szombaton 17 óra után öt autóbusszal mintegy 250 migránst szállítottak a szlovén hatóságok a Rédics-Hosszúfalu (Dolga vas) átkelőhelynél, pár lépésre a magyar határtól kialakított ideiglenes befogadóállomásra. A buszok a horvát-szlovén határról, a Zágrábtól északra lévő átkelőhelyekről vitték az embereket a magyar-szlovén határra, a külföldiek innen Ausztria felé akarták folytatni útjukat.

Az MTI a helyszínről vasárnap úgy értesült: éjszaka kiürült a határ melletti gyűjtőpont, Lendván pedig délelőtt mintegy százan tartózkodtak.

Megnyílt a határátkelő Röszke-Horgosnál

A magyar és a szerb belügyminiszter közösen nyitotta meg a Röszke-Horgos autópálya-határátkelőt. A két miniszter megtárgyalta a dolgot, a menekültnyomás ottani csökkenése miatt döntöttek úgy, újranyitják a határátkelőt. A nemzetközi tranzitforgalom miatt is fontos volt ez.

Elhangzott: a menekülteket ezentúl a régi, 5-ös úton fekvő, úgynevezett Röszke 2 átkelőnél veszik nyilvántartásba.

Magyarország és Szerbia jó viszonyt ápol, szögezte le a szerb miniszter. Erre Pintér úgy válaszolt, a rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat követeltek. Az m1 élőben közvetítette az eseményt, legutoljára Horn Gyula viszonyult így határhoz, mint Pintér, odament szerb kollégájával és együtt megnyitották a határt, ami közel egy hétig volt zárva, a hétfői incidensek után.

Menekültellenes incidensek Németországban

Vasárnapra virradó éjjel egy menedékkérők elhelyezésére előkészített épületben keletkezett kár, a hatóságok szerint gyújtogatás miatt. A Baden-Württemberg tartományi Wertheimben tűz ütött ki egy sportcsarnokban, amelyben éppen szerdán helyeztek el 330 ágyat menedékkérőknek. Az épület használhatatlanná vált a tűzben. A rendőrség betörésre utaló nyomokat rögzített.

Illegális bevándorlás - Németország

Vasárnapi lapjelentések szerint a szintén baden-württembergi Riedlingenben horogkereszteket mázoltak egy befogadóállomás falára, a brandenburgi Neuhardenbergben pedig felgyújtottak két autót, amelyek tulajdonosai egy menekülteket támogató civil szervezet tagjai. A szászországi Bischofswerdában szombat este erősen ittas emberek és erőszakosan fellépő emberek tüntettek egy befogadóállomás előtt. Az intézmény megnyitása ellen már csütörtök este is volt tüntetés, és akkor is történt rendbontás.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint az idén augusztus végéig 335 alkalommal történt menedékkérőket befogadó intézmények ellen irányuló, szélsőjobboldali motivációjú bűncselekmény. Ez kétszer annyi, mint tavaly egész évben. A menekülthullám fölerősödésével az ilyen típusú bűncselekmények száma is gyorsan emelkedik, ezt jelzi, hogy a 335 bűncselekmény közül 131-et a július-augusztusi időszakban követtek el.

Ausztria telítődik

Mintegy 4700 menekült tartózkodott vasárnap reggel az osztrák-magyar határon fekvő burgenlandi Nickelsdorfban (Miklóshalma), közölte a burgenlandi tartományi rendőrség az APA osztrák hírügynökséggel.

Az APA jelentése szerint a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy mikor, hogyan és mennyi menekültet fognak tudni elszállítani a Hegyeshalom közelében lévő településről. A rendőrség közlése szerint az sem világos, hogy pontosan hova is vinnék a menekülteket Miklóshalmáról. A dél-burgenlandi Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) további 250 menekült tartózkodik a burgenlandi hatóságok közlése szerint.

Az osztrák vöröskereszt becslése szerint szombaton tizenkét-tizenháromezer migráns érkezett Magyarország felől Ausztriába, bár ezt a számot a rendőrség nem erősítette meg hivatalosan. A migránsok közül sokakat a horvát-magyar határról szállították át az osztrák határhoz. A horvát-magyar határhoz pedig a horvát-szerb határtól buszoztatták őket a hatóságok.

Polt: az ügyészség a jelenlegi erőforrásaiból év végéig tudja kezelni a helyzetet

Az ügyészség a jelenlegi helyzetet az év végéig tudja a rendelkezésére álló erőforrásokból, ideiglenes megoldásokkal kezelni, ha azonban néhány hónapnál tovább tart az egyre fokozódó többletterhelés, akkor új, hosszú távon fenntartható megoldásokat kell keresni – mondta Polt Péter legfőbb ügyész az MTI-nek.

Az illegális migráció kezelésére vonatkozó törvénycsomag szeptember 15-ei hatálybalépését követő három nap alatt 65 bíróság elé állítást kezdeményezett a Szegedi Járási Ügyészség. Ebből 22-ben született elsőfokú ítélet, és ezek fellebbezés hiányában jogerőre is emelkedtek.

A bíróság az ügyészségi indítványoknak megfelelő határozatokat hozott, a szankció minden esetben önálló büntetésként alkalmazott egy-, vagy kétéves kiutasítás – ismertette a legfőbb ügyész, aki csütörtökön helyszíni ellenőrzést tartott Szegeden. A vádlottak feltehetően azért nem fellebbeztek, mert minél előbb szabadulni akartak az eljárásból, távozni az országból – tette hozzá.

Szegeden 40 ügyészből, illetve alügyészből álló munkacsoport jött létre erre a feladatra, és ha szükséges, az ország többi ügyészségéről még több mint másfélszáz ügyészt vethetnek be – mondta Polt Péter.

Brüsszel Horvátországból és Szlovéniából is szétosztaná a menekülteket

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Luxemburg új terve szerint a Horvátországba és Szlovéniába érkező menekülteket is szét kell osztani az uniós tagállamok között – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A lap az uniós belügyminiszterek tanácsának kedden tartandó ülésére készített javaslatra hivatkozva azt írta, hogy az eredetileg Olaszország, Görögország és Magyarország terheinek enyhítését szolgáló áttelepítései mechanizmust ki kell terjeszteni Horvátországra és Szlovéniára.

Románia felkészül

Sátortábort építettek a román hatóságok Temes megyei Kunszőlős (Lunga) falu határában – közölte vasárnap a Digi 24 hírtelevízió.

A Nagykomlós (Comlosu Mare) községhez tartozó Kunszőlős a román-szerb államhatár szomszédságában fekszik, mintegy húsz kilométerre a magyar-román-szerb hármashatártól. A hírtelevízió által bemutatott képsorokon mintegy ötven kék színű katonai sátor látható, amelyet a csendőrség egységei őriznek.

A román belügyminisztérium szombaton azt közölte, hogy Temes megyében egy gyakorlat keretében ellenőrzik a román hatóságok műveleti válaszadási képességét, tekintettel a szomszédos országokban tapasztalt bevándorlási hullámra.

Több mint 217 ezer menekült érkezett idén

A határzárral kapcsolatban szeptember 15-étől eddig 140 emberrel szemben indítottak büntetőeljárást.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint vasárnap reggel 6 óráig 217 382 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek az idén, közölte a rendőrség. Közülük a szerb-magyar határszakaszon 201 335, a horvát-magyar határszakaszon pedig 15 833 emberrel szemben jártak el.

Szombaton a szerb-magyar határszakaszon 166, a horvát-magyaron pedig 4740 migráns érkezett. Vasárnap reggel 6 óráig a szerb-magyar határszakaszon további 105, a magyar-horvát határszakaszon további 3100 illegális bevándorló érkezett.

A rendőrség közlése szerint a határzárral kapcsolatban szeptember 15-étől eddig 140 emberrel szemben indítottak büntetőeljárást.

Olvasói sztorik